EuroParcs gaat Oekraïense vluchtelingen langer opvangen

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
EuroParcs heeft met verschillende gemeenten afspraken gemaakt over de verlenging van de tijdelijke huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. De bijna duizend Oekraïners die de vakantieparkenspecialist momenteel opvangt mogen in ieder geval tot eind 2023 in hun vakantiewoning blijven. Dit meldt EuroParcs in een persbericht. 

Sinds begin vorig jaar worden er bijna duizend vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen op zeven verschillende parken van EuroParcs. Met de nieuwe afspraken geeft het bedrijf nu zekerheid aan deze groep over de duur van hun verblijf. Door deze verlenging maken de Oekraïners ook meer kans op de huidige arbeidsmarkt, doordat werkgevers nu ook weten dat zij daar in ieder geval heel 2023 verzekerd zijn van een woning. De Oekraïense vluchtelingen die in Nederland verblijven hebben vanwege een uitzonderingspositie geen werkvergunning nodig om te werken. Zij mogen dus betaald werk verrichten en een groot deel van hen heeft inmiddels ook een baan. 

De bijna duizend vluchtelingen zijn momenteel gehuisvest in zeven verschillende vakantieparken van EuroParcs: Aan de Maas in Kerkdriel, Bad Hoophuizen en Veluwemeer in Nunspeet, Zuiderzee in Biddinghuizen, Bad Hulckesteijn in Nijkerk, Buitenhuizen in Velsen-Zuid en Poort van Zeeland in Hellevoetsluis.

Afspraken met woningeigenaren

De woningen waarin de vluchtelingen tijdelijk verblijven zijn overigens niet van EuroParcs zelf, maar van particuliere en zakelijke eigenaren die de recreatiewoning via EuroParcs voor verhuur aanbieden. Vanwege het langdurige karakter van de verhuur en het niet-recreatieve gebruik, is niet alleen toestemming van de gemeente nodig, maar ook van de eigenaren van de vakantiewoningen. "Gelukkig zijn deze eigenaren bereid ze nog langer te verhuren aan de vluchtelingen. Daarvoor zijn we ze dankbaar. De ervaring met deze groep gasten is ook heel goed. Ze zien de vakantiewoning echt als hun huis en gaan er zorgvuldig mee om", aldus EuroParcs-directeur Andries Bruil.

Door: Naitonale Recreatiegids