Texel gaat strenger handhaven op wildkampeerders: 'veel overlast voor de natuur'

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Texel kampt met een probleem van wildkampeerders. De afgelopen jaar nam het aantal campers op het eiland toe, maar het aantal campeerplekken niet. Volgens het bestuur van het eiland kiezen steeds meer mensen ervoor om te wildkamperen op het eiland. Dit is niet de bedoeling, want het kan de natuur op het eiland verstoren. Dit meldt de NH Nieuws. 

Wildkamperen is in heel Nederland verboden. Volgens Kees Hin van Staatsbosbeheer overnachten desondanks steeds meer mensen op parkeerplaatsen of in de natuur. "Ze kamperen dan midden in de natuur", vertelt Hin. "En dat leidt tot verstoring. Vooral in de nachtelijke uren als de stilte zo belangrijk is."

Parkeerplaatsen

Boswachter Jerome van Abbevé van Natuurmonumenten noemt de parkeerplaats bij het Stichtmonument bij Cocksdorp als populaire wildkampeerplek. Daar is een mooi uitzicht, maar overnachten is daar echt niet de bedoeling benadrukt hij. Wildkampeerders worden vaak aangesproken door de boswachter, en vaak vertrekken mensen dan ook zegt Van Abbevé. Maar in sommige gevallen weigeren mensen te vertrekken. 

Flyercampagne

Volgens VVV-directeur Frank Spooren is het aantal campers op het eiland in de laatste tien jaar verdubbeld. "Maar het aantal camperplaatsen op Texel groeit daar naar verhouding niet in mee." Om het wildkamperen tegen te gaan start men op het eiland nu met een flyercampagne. Mensen worden nu een keer gewaarschuwd, daarna volgt een boete. 

Door: Nationale Recreatiegids