Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Parkhotel Tjaarda in Oranjewoud officieel geopend

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Parkhotel Tjaarda in Oranjewoud officieel geopend
De commissaris van de koning Arno Brok heeft samen met directeur Tjitte de Wolff van Parkhotel Tjaarda en ambassadeur en vijfvoudig olympisch kampioene Irene Wüst het hotel op 14 april geopend, meldt Groot Heerenveen.

De vele vaste gasten, relaties, familie en medewerkers en andere aanwezigen werden door De Wolff meegenomen in de rijke geschiedenis van Tjaarda, een begrip in de wijde omgeving van Oranjewoud. Het dorp ontleent zijn naam aan de aanwezigheid en invloed van de Oranjes in de regio. Daaronder Maria Louise van Hessen-Kassel, beter bekend als Marijke Muoi. Zij was het toeziend oog tijdens de opening. Daarnaast was zij de moeder van stadhouder Willem IV en een nazaat van de vader des vaderlands Willem van Oranje.

Terug in de tijd

De geschiedenis van Tjaarda gaat ver terug tot 1834. Toen stichtte logementhouder en tuinman Johan Meijer Hotel Heidewoud.

Met een sprong in de tijd gaan we naar 1996. In dat jaar werd het hotel volledig verbouwd. Destijds nam de familie Oosting samen met medeaandeelhouders N.V. NOM en Noord Nederland Beheer de nieuwbouw voor hun rekening. De naam van het hotel veranderde toen naar Golden Tulip Tjaards.

Sindsdien zijn er veel aanpassingen en verbouwingen geweest om op de veranderende vraag van de gast en maatschappelijke ontwikkelingen te anticiperen. In 2006 werd het Wellness complex geopend door de Commissaris van de Koning Ed Nijpels.

Tien jaar later, in 2016, was John Jorritsma als Commissaris van de Koning aanwezig om het vernieuwde hotel Tjaarda officieel te openen. noemenswaardig zijn de gerenoveerde hotellobby, gemoderniseerde hotelkamers en het Grand Café 1834, waarmee de verbinding is gemaakt met de oorspronkelijke grondlegger van het horecabedrijf.

Beweging

Tjitte de Wolff vertelt vol trots dat het hotel steeds in beweging is geweest. Vernieuwend en in sterke verbinding met haar omgeving. Tijdens de coronapandemie kwam deze beweging tijdelijk tot stilstand. Voor Tjaarda een moment van reflectie en het besef dat het tijd was om een nieuwe weg in te slaan. Zelfstandig en niet langer onderdeel van een formule.

Wijzigingen

De naam werd gewijzigd naar Parkhotel Tjaarda. Hiermee wordt recht gedaan aan de bijzondere ligging van het hotel in het Parklandschap Oranjewoud.

Naast elementen van gastvrijheid, goed eten en drinken en genieten van de omgeving is er al jarenlang volop aandacht geweest voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierin is Parkhotel Tjaarda steeds een koploper geweest. Al aan het einde van het vorige millennium werd er geïnvesteerd in zonnepanelen. Inmiddels zorgen 428 zonnepanelen ervoor dat het hotel voor een groot deel zelfvoorzienend is wat betreft de elektriciteitsbehoefte. Daarnaast zijn er warmtepompen geplaatst voor de warmtevoorziening van het Wellness complex. Inmiddels doet Parkhotel Tjaarda mee aan het programma Hotel for Trees waarbij er bomen worden geplaatst om uitstoot van CO2 op te nemen.

Nieuwe bistro

In de afgelopen maanden is het restaurantconcept vernieuwd met een culinaire bistro die de naam Marijke Muoi Wine & Dine draagt. In de bistro wordt gewerkt met lokale producten en streekgerechten. Uniek zijn de zeventig wijnen die allen per glas verkrijgbaar zijn. Eerlijk, ambachtelijk en puur zijn belangrijke waarden. De inrichting van de bistro is warm, eigentijds, huiselijk en gezellig, met kleurtinten van groen en blauw. Die kleuren verwijzen weer naar Marijke Muoi: blauw voor koninklijk en groen voor het landschap Oranjewoud.

Geen verzet tegen Van der Valk onder voorwaarden

Wanneer de gemeente en Van der Valk een hotel willen in Heerenveen zal Tjaarda zich daar niet tegen verzetten. Maar eventuele vestiging kan en mag niet op de locatie nabij het Parklandschap. Tjitte de Wollf benadrukt dit standpunt met een aantal argumenten: nergens bouwt Van der Valk een hotel in een woonwijk, het huidige bestemmingsplan is geschikt om woningen te bouwen en bovendien past er geen groot hotel aan de rand van het Parklandschap. Hij pleit ervoor dat wanneer de plannen doorgaan de locatie aan de snelweg A7, langs de Lelylijn, moet zijn. Tjitte spreekt zijn hoop en verwachting uit naar de gemeente dat het plan Van der Valk beter ten halve kan worden gekeerd dan ten hele gedwaald.

Door: Nationale Recreatiegids

01 december '23 (15:31)

Remboe Village overgenomen door Poelman Vakantieparken

Vanaf 1 december is Remboe Village niet langer meer in eigendom van EuroParcs. Het park is namelijk overgenomen door Poelman Vakantieparken, zo meldt EuroParcs.

01 december '23 ( 9:34)

Provincie Limburg ontvangt petitie tegen 'verroompottisering'

De bouw van nieuwe vakantieparken in Limburg moet worden ingedamd, vinden de ondertekenaars van een petitie tegen de "verroompottisering" van de provincie. De petitie voor het behoud van een camping in het Heuvelland, volgens de initiatiefnemers door zo'n 11.000 mensen ondertekend, werd vrijdagochtend aangeboden aan de Limburgse gedeputeerde Michael Theuns (ruimte, CDA).

30 november '23 (12:18)

Geen plek meer beschikbaar voor statushouders in Gelderland

Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor. 

22 november '23 ( 9:58)

Aanvraag voor bungalowpark met 300 woningen bij Willemstad ingediend

De projectontwikkelaar SVE Group heeft een aanvraag voor een vergunning ingediend bij de gemeente Moerdijk. Het bedrijf wil op de plek van camping Bovensluis bij Willemstad een bungalowpark aanleggen. Deze krijgt ruim 300 recreatiewoningen, meldt BN de Stem.

21 november '23 (11:05)

Het Rijk bepaalt of er permanent gewoond mag worden op vakantieparken

Aanvragen bij de gemeente om een vakantiepark om te vormen naar een woonwijk worden vaak niet goedgekeurd. Maar daar kan verandering in komen. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het straks gemakkelijker om permanent in een vakantiehuis te wonen. Zelfs als de gemeente het daar niet mee eens is, meldt de Stentor.