Toch twee hotels op Honderdland in Maasdijk

Door Redactie Nationale recreatiegids
6 min
Ontwikkelaar Westbrick mag tóch een hotel gaan bouwen op het bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk. Zij mogen daar echter geen migranten in laten wonen. De gemeente en Westbrick zijn tot een akkoord gekomen hierover. Aan de andere kant gaat uitzendbureau NL Jobs wél een hotel bouwen dat bedoeld is voor arbeidsmigranten. Dit betekent vrijwel zeker dat er twee hotels komen op het bedrijfsterrein, meldt WOS.

De uitkomst is een overeenkomst tussen ontwikkelaar Westbrick, NL Jobs en de gemeente Westland. Hiermee komt hoogstwaarschijnlijk een einde aan het al bijna vijf jaar durende juridische geschil tussen de partijen.

In 2018 wilde Westbrick een hotel bouwen naast de McDonald’s in Honderdland. Het hotel zou worden ingericht als arbeidsmigrantenhotel, maar de gemeenteraad was niet helemaal tevreden met het bestemmingsplan. De vergunningsaanvraag verliep niet helemaal volgens de procedure en werd daarom ingetrokken.

Hotel Westland

Zo ging de gemeente met haast aan de slag om het bestemmingsplan aan te passen, om een nieuwe ‘Polenhotel’ te voorkomen. Maasdijk had ook al een migrantenhotel, Hotel Westland.

In de zomer van 2018 werd de gemeenteraad opgeroepen voor een besloten vergadering. Toen stemde de gemeente in met de beperking van de hotel-invulling. Die kon pas ingaan op het moment van publicatie. Daarvoor waren de plannen nog geheim voor het publiek. Op de valreep diende daarna uitzendbureau NL Jobs een vergunning in voor, je raadt het al, een arbeidsmigrantenhotel. Die aanvraag zou nog moeten worden behandeld aan de hand van het ‘oude’ bestemmingsplan.

Westbrick buitenspel

Aangezien Westbrick nog bezig was met een nieuwe aanvraag, werden zij buitenspel gezet. Westbrick voelde zich in de steek gelaten door de gemeente en ging de aanvraag van NL Jobs aanvechten bij de rechter.

Daarnaast diende Westbrick ook een aanvraag in voor een ‘normaal’ hotel, naast de McDonald’s op het eiland. Het college was er echter van overtuigd dat Westbrick dit hotel vooralsnog zou gaan gebruiken voor arbeidsmigranten. Zo kwam er een nieuw juridisch geschil tussen de ontwikkelaar en de gemeente

Akkoord gesloten

Nu is er een zogeheten vaststellingsovereenkomst tussen Westbrick en de gemeente Westland gesloten. Hierin wordt vastgesteld dat de lopende juridische procedures worden stopgezet, waaronder het verzet tegen de bouw van het hotel van NL Jobs. Ook heeft Westbrick een planvoorstel gedaan voor de bouw van een hotel waar geen arbeidsmigranten in gaan wonen. De gemeente geeft aan dat zij in hoofdlijnen mee willen werken en dat Westbrick de aanvraag voor een omgevingsvergunning kan indienen.

Door: Nationale Recreatiegids