Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Toch twee hotels op Honderdland in Maasdijk

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Toch twee hotels op Honderdland in Maasdijk
Ontwikkelaar Westbrick mag tóch een hotel gaan bouwen op het bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk. Zij mogen daar echter geen migranten in laten wonen. De gemeente en Westbrick zijn tot een akkoord gekomen hierover. Aan de andere kant gaat uitzendbureau NL Jobs wél een hotel bouwen dat bedoeld is voor arbeidsmigranten. Dit betekent vrijwel zeker dat er twee hotels komen op het bedrijfsterrein, meldt WOS.

De uitkomst is een overeenkomst tussen ontwikkelaar Westbrick, NL Jobs en de gemeente Westland. Hiermee komt hoogstwaarschijnlijk een einde aan het al bijna vijf jaar durende juridische geschil tussen de partijen.

In 2018 wilde Westbrick een hotel bouwen naast de McDonald’s in Honderdland. Het hotel zou worden ingericht als arbeidsmigrantenhotel, maar de gemeenteraad was niet helemaal tevreden met het bestemmingsplan. De vergunningsaanvraag verliep niet helemaal volgens de procedure en werd daarom ingetrokken.

Hotel Westland

Zo ging de gemeente met haast aan de slag om het bestemmingsplan aan te passen, om een nieuwe ‘Polenhotel’ te voorkomen. Maasdijk had ook al een migrantenhotel, Hotel Westland.

In de zomer van 2018 werd de gemeenteraad opgeroepen voor een besloten vergadering. Toen stemde de gemeente in met de beperking van de hotel-invulling. Die kon pas ingaan op het moment van publicatie. Daarvoor waren de plannen nog geheim voor het publiek. Op de valreep diende daarna uitzendbureau NL Jobs een vergunning in voor, je raadt het al, een arbeidsmigrantenhotel. Die aanvraag zou nog moeten worden behandeld aan de hand van het ‘oude’ bestemmingsplan.

Westbrick buitenspel

Aangezien Westbrick nog bezig was met een nieuwe aanvraag, werden zij buitenspel gezet. Westbrick voelde zich in de steek gelaten door de gemeente en ging de aanvraag van NL Jobs aanvechten bij de rechter.

Daarnaast diende Westbrick ook een aanvraag in voor een ‘normaal’ hotel, naast de McDonald’s op het eiland. Het college was er echter van overtuigd dat Westbrick dit hotel vooralsnog zou gaan gebruiken voor arbeidsmigranten. Zo kwam er een nieuw juridisch geschil tussen de ontwikkelaar en de gemeente

Akkoord gesloten

Nu is er een zogeheten vaststellingsovereenkomst tussen Westbrick en de gemeente Westland gesloten. Hierin wordt vastgesteld dat de lopende juridische procedures worden stopgezet, waaronder het verzet tegen de bouw van het hotel van NL Jobs. Ook heeft Westbrick een planvoorstel gedaan voor de bouw van een hotel waar geen arbeidsmigranten in gaan wonen. De gemeente geeft aan dat zij in hoofdlijnen mee willen werken en dat Westbrick de aanvraag voor een omgevingsvergunning kan indienen.

Door: Nationale Recreatiegids

01 december '23 (15:31)

Remboe Village overgenomen door Poelman Vakantieparken

Vanaf 1 december is Remboe Village niet langer meer in eigendom van EuroParcs. Het park is namelijk overgenomen door Poelman Vakantieparken, zo meldt EuroParcs.

01 december '23 ( 9:34)

Provincie Limburg ontvangt petitie tegen 'verroompottisering'

De bouw van nieuwe vakantieparken in Limburg moet worden ingedamd, vinden de ondertekenaars van een petitie tegen de "verroompottisering" van de provincie. De petitie voor het behoud van een camping in het Heuvelland, volgens de initiatiefnemers door zo'n 11.000 mensen ondertekend, werd vrijdagochtend aangeboden aan de Limburgse gedeputeerde Michael Theuns (ruimte, CDA).

30 november '23 (12:18)

Geen plek meer beschikbaar voor statushouders in Gelderland

Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor. 

22 november '23 ( 9:58)

Aanvraag voor bungalowpark met 300 woningen bij Willemstad ingediend

De projectontwikkelaar SVE Group heeft een aanvraag voor een vergunning ingediend bij de gemeente Moerdijk. Het bedrijf wil op de plek van camping Bovensluis bij Willemstad een bungalowpark aanleggen. Deze krijgt ruim 300 recreatiewoningen, meldt BN de Stem.

21 november '23 (11:05)

Het Rijk bepaalt of er permanent gewoond mag worden op vakantieparken

Aanvragen bij de gemeente om een vakantiepark om te vormen naar een woonwijk worden vaak niet goedgekeurd. Maar daar kan verandering in komen. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het straks gemakkelijker om permanent in een vakantiehuis te wonen. Zelfs als de gemeente het daar niet mee eens is, meldt de Stentor.