Texel worstelt met grote aantallen toeristen op eiland

Het grootste waddeneiland kampt met een toerismeprobleem. Jaarlijks bezoeken  ruim 1 miljoen mensen Texel, dat zelf een bevolking van 13 duizend personen heeft. Steeds meer inwoners geven aan dat het teveel wordt, terwijl het eiland erg afhankelijk is van de bezoekers voor zijn economie. Deze week hoopt de gemeenteraad een antwoord te vinden op het vraagstuk met nieuwe plannen. Dit meldt de NOS. 

Texel is al vele jaren een geliefde vakantiebestemming. Dat ging tot het begin van de pandemie echter vooral om natuur- en fietsliefhebbers. Tijdens de lockdowns trokken de eilanden echter opeens een nieuw type toerist, dat normaal Spanje of Griekenland zou zijn afgereisd. Dat zorgde hier en daar voor wat spanningen. Maar ook de grote drukte op sommige plekken zorgt bij veel bewoners voor irritatie. 

45 duizend bedden

In de jaren '80 was al een afspraak gemaakt om het toerisme het eiland niet teveel te laten overnemen. Toen werd bepaald dat het eiland maximaal 45 duizend bedden voor bezoekers mag hebben. Echter is dit lastig te meten, en worden veel overnachtingen, zoals die van AirBnB's en zeiljachten, niet meegerekend. Dit heeft ertoe geleidt dat de drukte steeds verder is toegenomen. Vooral het toenemende autoverkeer zorgt voor veel hinder. 

Plannen

De gemeente heeft daarom nu plannen gemaakt om deze problemen aan te pakken. Inwoners kunnen daar de komende weken hun bijdrage leveren. Daarna zullen ze worden besproken in de gemeenteraad. Welke plannen dit concreet zijn, is nog niet duidelijk. 

Door: Nationale Recreatiegids