Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Texel worstelt met grote aantallen toeristen op eiland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Texel worstelt met grote aantallen toeristen op eiland
Het grootste waddeneiland kampt met een toerismeprobleem. Jaarlijks bezoeken  ruim 1 miljoen mensen Texel, dat zelf een bevolking van 13 duizend personen heeft. Steeds meer inwoners geven aan dat het teveel wordt, terwijl het eiland erg afhankelijk is van de bezoekers voor zijn economie. Deze week hoopt de gemeenteraad een antwoord te vinden op het vraagstuk met nieuwe plannen. Dit meldt de NOS. 

Texel is al vele jaren een geliefde vakantiebestemming. Dat ging tot het begin van de pandemie echter vooral om natuur- en fietsliefhebbers. Tijdens de lockdowns trokken de eilanden echter opeens een nieuw type toerist, dat normaal Spanje of Griekenland zou zijn afgereisd. Dat zorgde hier en daar voor wat spanningen. Maar ook de grote drukte op sommige plekken zorgt bij veel bewoners voor irritatie. 

45 duizend bedden

In de jaren '80 was al een afspraak gemaakt om het toerisme het eiland niet teveel te laten overnemen. Toen werd bepaald dat het eiland maximaal 45 duizend bedden voor bezoekers mag hebben. Echter is dit lastig te meten, en worden veel overnachtingen, zoals die van AirBnB's en zeiljachten, niet meegerekend. Dit heeft ertoe geleidt dat de drukte steeds verder is toegenomen. Vooral het toenemende autoverkeer zorgt voor veel hinder. 

Plannen

De gemeente heeft daarom nu plannen gemaakt om deze problemen aan te pakken. Inwoners kunnen daar de komende weken hun bijdrage leveren. Daarna zullen ze worden besproken in de gemeenteraad. Welke plannen dit concreet zijn, is nog niet duidelijk. 

Door: Nationale Recreatiegids

30 november '23 (12:18)

Geen plek meer beschikbaar voor statushouders in Gelderland

Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor. 

22 november '23 ( 9:58)

Aanvraag voor bungalowpark met 300 woningen bij Willemstad ingediend

De projectontwikkelaar SVE Group heeft een aanvraag voor een vergunning ingediend bij de gemeente Moerdijk. Het bedrijf wil op de plek van camping Bovensluis bij Willemstad een bungalowpark aanleggen. Deze krijgt ruim 300 recreatiewoningen, meldt BN de Stem.

21 november '23 (11:05)

Het Rijk bepaalt of er permanent gewoond mag worden op vakantieparken

Aanvragen bij de gemeente om een vakantiepark om te vormen naar een woonwijk worden vaak niet goedgekeurd. Maar daar kan verandering in komen. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het straks gemakkelijker om permanent in een vakantiehuis te wonen. Zelfs als de gemeente het daar niet mee eens is, meldt de Stentor.

20 november '23 (10:40)

Brand legt chalet bij Emst volledig in de as

Zaterdagnacht moest de brandweer in Emst uitrukken voor een schoorsteenbrand in een chalet. Toen de hulpdiensten arriveerden sloegen de vlammen al uit het dak. Van het chalet is niets meer over, meldt de Stentor.

17 november '23 ( 8:50)

Excuses en geld voor hoteliers die lang wachtten op geld Booking

Booking.com is door het stof gegaan tegenover gedupeerde hoteliers en andere verhuurders van vakantieverblijven die maandenlang op hun geld moesten wachten. Door problemen na een systeemupgrade afgelopen zomer kregen veel partners van het oorspronkelijk Nederlandse internetbedrijf lange tijd niet het geld dat hun gasten via de boekingssite hadden betaald. Partners die meer dan 21 dagen hebben moeten wachten op hun geld krijgen deze maand een vergoeding, die begint bij een bedrag van 50 euro.