Bouwplannen omstreden hotel toch goedgekeurd, actiegroep buurtbewoners in beroep

Vanaf 2014 liggen de plannen voor de bouw van een hotel aan de J.P. Heijestraat in Amsterdam. De gemeente heeft afgelopen week besloten om een vergunning te verlenen voor de bouw ervan. Veel buurtbewoners zien dit plan niet zitten: zij zien liever nieuwe woningbouw. Daarom gaan zij in beroep tegen de bouw van het hotel, zo meldt het Parool.

Ondertussen duurt de strijd tussen de actiegroep Long Stay No Way en de projectontwikkelaar al meer dan acht jaar. In 2011 zijn op de plek waar het hotel moet komen te staan 39 sociale huurwoningen gesloopt. Het hotel dat projectontwikkelaar Gert van der Linde wil bouwen wordt een ‘longstayhotel’, met 55 appartementen waar gasten een jaar kunnen blijven. Op de begane grond moet een horecazaak komen en twee winkels.

De buurtbewoners maken zich al sinds 2014 hard tegen de komst van het hotel. Die zou volgens de bewoners veel drukte aantrekken. Daarnaast stellen zij dat er dringende behoefte is aan extra woningen in West.

'Binnen de kaders'

Uiteindelijk heeft de gemeente dus besloten om de bouw wel door te laten gaan. De portefeuillehouder van Bouwen en Wonen in stadgedeelte West, Thomas Hermans, geeft in een brief aan dat het bouwplan wél binnen de kaders van het bestemmingsplan past. Hij schrijft dat de bewoners duidelijk hebben gemaakt dat zij meer behoefte hebben aan woningen. Daar voegt hij aan toe dat hij het graag anders had gezien.

Toch gaat de bouw door. “Het punt is dat je te maken hebt met een toetsing waarop de vergunning kan worden verleend of geweigerd. Als er geen grond is voor weigering, dan is er simpelweg geen andere optie”, schrijft Hermans. Ook na gesprekken met de projectontwikkelaar zijn de plannen niet gewijzigd.

Gert van der Linde geeft aan dat hij tevreden is met de uitkomst. De projectontwikkelaar stelt dat het lang heeft geduurd, maar dat ‘het recht zijn loop heeft gehad’. Hij wijst erop dat er geen politieke beslissing is gemaakt door de gemeente, maar puur is gekeken naar de uitkomsten van de toetsing.

De projectontwikkelaar hoopt zo snel mogelijk aan de slag te kunnen gaan. Hij geeft aan dat er ook bewoners en ondernemers zijn die hem wel steunen. Als reden geeft hij de jarenlange leegstand van het terrein.

Bezwaar

Het kan daarentegen nog even duren voordat de bouw daadwerkelijk van start gaat. De actiegroep Long Stay No Way gaat in hoger beroep. Lid en buurtbewoner Henk van Dijk zegt dat zij voor 3 april hun beroep bij de RvS hebben ingediend.

De actiegroep vindt het jammer dat de gemeente niet mee gaat in de wens van de bewoners. “Het bestuur zegt wel dat ze liever woningen dan een hotel willen, maar handelt er niet naar”, zegt Van Dijk. Hij begrijpt wel dat er regels zijn waar men zich aan moet houden, maar zegt ook dat als de gemeente iets echt wil, ‘zij het wel voor elkaar krijgen’.

Door: Nationale Recreatiegids