Hotels en bungalowparken ontvangen bijna evenveel gasten als voor pandemie

Het aantal gasten dat in 2022 in Nederlandse logiesaccommodaties overnachtte is vergeleken met een jaar eerder met 40 procent gestegen naar 44 miljoen. Daarmee zit het ongeveer op het niveau voor de coronapandemie. vooral het aantal buitenlandse gasten en het aantal gasten dat in hotels overnachtte nam toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe, voorlopige cijfers.

In totaal overnachtten de toeristen in Nederland in 2022 bijna 128 miljoen nachten. In vergelijking met het jaar daarvoor is er een stijging van 26 procent te zien. Het is 4 procent meer dan in 2019, wat voorheen het jaar met de meeste overnachtingen was.

Meer buitenlandse gasten

Het aantal buitenlandse gasten is in 2022 ten opzicht van een jaar eerder met 150 procent gestegen naar 16 miljoen. Dat is nog onder het niveau van 2019. Huisjesterreinen noteerden een groei van 121 procent, hotels 166 procent. Daarnaast zagen hotel en groepsaccommodaties vorig jaar het aantal Nederlandse gasten groeien. Campings en huisjesterreinen meldden juist een daling van het aantal binnenlandse gasten. Wel ontvingen deze accommodaties nog steeds meer Nederlandse gasten dan voor de pandemie.

Sterkste groei

De groei van de logiesaccommodaties per provincie worden op twee manieren vergeleken: ten opzichte van 2019 en 2021. De provincie met de sterkste relatieve groei ten opzichte van 2019 is Utrecht. Daar is een stijging van bijna 18 procent gemeten. In Noord-Holland is een afname van 19 procent gemeten, maar ten opzicht van 2021 waren er in 2022 meer dan 90 procent meer gasten, wat ook direct de grootst gemeten stijging in een provincie is.

Door: Nationale Recreatiegids