‘Roze Kasteel’ in Heusden verkocht voor 1,6 miljoen euro voor bouw hotel

De gemeente Heusden heeft het ‘Roze Kasteel’ Land van Ooit in Drunen verkocht, voor een bedrag van 1,6 miljoen euro. Het kasteel staat op landgoed Steenenburg. De nieuwe eigenaar heeft de ambitie om het kasteel met aangelegen grond om te bouwen tot een hotel. Dit meldt Brabants Dagblad.

De overdracht van het eigenaarschap van het kasteel in Heusden is afgelopen week afgerond. Uiteindelijk wordt het kasteel, met een stuk grond van 5200 vierkante meter, verkocht voor meer dan anderhalf miljoen euro. Daarbij is de verkoopakte opgesplitst in twee delen, één voor de verkoop van het kasteel (453.000 euro) en één voor de verkoop van de bijbehorende grond (1,14 miljoen euro).

Vorig jaar heeft de gemeente Heusden het kasteel al laten opknappen, voor een bedrag van 1,4 miljoen euro. Daar heeft het ongeveer 400.000 euro aan subsidie voor ontvangen.

Het gekochte grondgebied ligt in het voormalige Land van Ooit. Nu staat dit bekend als het Middengebied van Steenenburg. Dit gebied bestaat uit drie delen, met elk een verschillende bestemming. Op het eerste kavel moeten 120 appartementen worden gebouwd. Voor het tweede kavel staat een plan voor vijftig patiowoningen. Op het derde kavel, waar ook het Roze Kasteel en een deel van de kasteeltuin bij horen, wil de nieuwe eigenaar, Dirk Lips van leisureconcern Libéma, een hotel bouwen met bijna 60 kamers.

Flinke renovatie

Afgelopen week heeft de overdracht van de grond aan Steenenburg Vastgoed plaatsgevonden. Dit is een vastgoedbedrijf dat onder Libéma vastgoed valt, waar Dirk Lips de eigenaar van is. De verbouwing wordt gerealiseerd met een partner van Libéma, Jan Kelders. Dit is de man achter het bestemmingsplan van het grondgebied. Daarnaast werken zij samen met Hendriks Bouw en Ontwikkeling uit Oss. De opening staat gepland voor later dit jaar; dan kunnen gasten komen om te vergaderen of om een kopje koffie te drinken.

Voor het zover is moet er veel gebeuren. Het kasteel moet flink gerenoveerd worden en is het plan dat er een serre naast het kasteel wordt gebouwd. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente hebben hier akkoord voor gegeven, waarna de omgevingsvergunning is ingediend. Lips stelt dat hij hoopt met de verbouwing te kunnen beginnen rond februari, en wil tegen de zomer beginnen met de bouw van het hotel. Daarvoor moet het bestemmingsplan echter wel nog worden gewijzigd.

Verzoek voor uitbreiding

Naast de verkoop van het kasteel en toebehorend grondgebied ligt er nog een verzoek voor de verkoop van het noordelijk deel van de kasteeltuin, plus een deel grond ten oosten hiervan. De reden voor het verzoek is omdat Steenenburg hier de parkeerplaats voor het hotel en het kasteel wil bouwen. De gemeente heeft hier nog geen handtekening onder gezet, omdat het wil dat er eerst een aantal zaken goed geregeld wordt. Heusden lijkt wel bereidt tot verkoop.

Door: Nationale Recreatiegids