Gerenoveerd Kasteel van Breda weer open voor publiek

De koning heeft afgelopen weekend het gerenoveerde Kasteel van Breda geopend. Het kasteel is lange tijd verbouwd en aangepast aan moderne standaarden. Dit meldt het Rijksvastgoedbedrijf. 

Het Kasteel van Breda is onderdeel van de Koninklijke Militaire Academie (KMA). De renovatie nam 3,5 jaar in beslag. Het pand is brandveilliger gemaakt, daarnaast is er ook veel geïnvesteerd in het verduurzamen van het pand. Zo zijn alle kozijnen en ramen aangepakt, waardoor de tocht uit het pand is. Ook zijn er stralingsplafonds aangelegd en zijn op de zolder grote luchtbehandelingskasten geplaatst die de lucht in het kasteel verversen. Deze verwarming is afgestemd op bewegingen. Wanneer niemand aanwezig is, daalt de temperatuur automatisch naar vijftien graden. Alle aanpassingen zijn zo gedaan dat het karakter van het pand niet werd aangetast. 

Kasteel van Breda

Het Kasteel van Breda stamt uit 1353 en was vanaf de vijftiende eeuw eigendom van het Huis Nassau. In 1828 schonk Koning Willem I het kasteel aan de KMA. Sindsdien vormt het eeuwenoude kasteel het decor van de officiersopleiding. Jaarlijks worden hier 350 cadetten en cursisten opgeleid tot officier. 

Door: Nationale Recreatiegids