Burgerinitiatief tegen bouw vakantiepark Vlietland geholpen door stikstofuitspraak

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
De uitspraak van de Raad van State op 2 november over de stikstofzaak is koren op de molen voor Burgerinitiatief Vlietland. Het initiatief is gestart om de bouw van een vakantiepark bij het dorp te voorkomen. De initiatiefnemers zeggen dat de nieuwe eisen voor bouwprojecten ook hier moeten worden toegepast. Dit meldt de Voorschotense Krant. 

Het beoogde vakantiepark in Vlietland Noord wordt gebouwd in de nabijheid van meerdere Natura2000 gebieden. De effecten van het vrijkomen van stikstof tijdens de aanleg van het park moet per Natura2000 gebied onderzocht worden. Dat betekent dat voor het bestemmingsplan “Doorontwikkeling Vlietland Noord” extra stikstofberekeningen nodig zijn, vinden de organisatoren van het burgerinitiatief. Daarnaast is het van mening dat de effecten van de aanleg van de grondwallen en het aan- of verleggen van wegen, waterkeringen en andere infrastructuur voor het vakantiepark daarin meegenomen moeten worden. 

Het burgerinitiatief Vlietland ziet deze uitspraak van de Raad van State dan ook als een kans en als een moment om prioriteiten te gaan stellen. Een kans om nu wel serieus vorm te geven aan burgerparticipatie én een noodzaak tot het stellen van prioriteiten als het gaat om de schaarse “stikstofruimte” die ons rest.

Door: Nationale Recreatiegids