Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ondanks hoge kosten en weinig steun komen sauna's niet massaal in gevaar

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Ondanks hoge kosten en weinig steun komen sauna's niet massaal in gevaar
Sauna's lijken ondanks fors gestegen energiekosten nog niet zo erg in gevaar dat ze het komende jaar massaal omvallen. Een aanzienlijk deel komt waarschijnlijk niet in aanmerking voor de steun vanuit de overheid voor het mkb, maar volgens de Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven (VNSWB) gaan ondernemers creatief om met de gestegen kosten.

Voorzitter Jos Keizer benadrukt dat de situatie erg per bedrijf verschilt door verschillende verdienmodellen en energiecontracten. Maar voor het komende jaar houdt de VNSWB rekening met mogelijke faillissementen voor maar een paar van de ruim honderd bedrijven in de branche. "Van een paar heb ik de afgelopen tijd gehoord dat ze er over drie tot vier maanden niet meer zijn als de gasprijzen zich zo zouden blijven ontwikkelen. Maar inmiddels dalen die al iets."

De energiesteun vanuit de overheid vergoedt waarschijnlijk vanaf het voorjaar de helft van de stijging van de energiekosten als deze minstens 12,5 procent van de omzet bedragen. "Onze leden zitten ongeveer tussen de 9 en 17 procent. Met name grotere bedrijven met meer bezoekers komen meestal niet in aanmerking. Efficiëntere bedrijven worden gestraft en dat is behoorlijk krom", aldus Keizer.

Geen direct gevaar

Maar ondanks de in doorsnee verdrievoudigde energiekosten zijn sauna's volgens de voorzitter niet direct in gevaar. "Je hoort dat ondernemers bij hun vader aankloppen of iets regelen met dividend. Ook worden openingstijden ingekort, maar dat zet niet echt zoden aan de dijk." Prijsverhogingen zijn alleen mogelijk als deze een paar procent zijn. "Als je de kostenstijging van 20 procent helemaal wil doorberekenen, heeft dat effect op het aantal bezoekers. Dan gaan ze hun tijd ergens anders dan in de sauna besteden."

Het is nog niet zo dat bezoekers al wegblijven uit de sauna vanwege de verminderde koopkracht. "Van sommigen hoor ik wel dat het iets rustiger is, maar dat dit wordt gecompenseerd doordat de consument meer besteedt. Bij anderen is het hartstikke druk, want oktober en november zijn vanwege het weer echte saunamaanden."

Door: ANP

23 februari '24 (11:54)

Negen op tien Nederlanders deze zomer op vakantie: dit zijn de populairste bestemmingen

Het leven is de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. We betalen meer voor energie, eten en vervoer. Ook vakanties zijn prijziger dan eerst. Ondanks dat we met z’n allen korten op uitgaven, blijkt dat er op vakanties weinig wordt bespaard. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB. Die constateert dat Nederlanders grotendeels vasthouden aan hun favoriete vakantielanden. Ook blijkt dat 90 procent van de Nederlanders deze zomer ertussenuit knijpt, meldt RTL Nieuws.

23 februari '24 (11:34)

Even wennen aan de nieuwe gasten van camping Heidepark, maar de sfeer is goed

Camping Heidepark in Lemelerveld is de afgelopen tijd druk. Niet alleen met recreatiegasten, maar ook met 120 asielzoekers. Zij verblijven hier sinds 14 januari om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verzachten. Ideaal is de opvang volgens een Syrische bewoner niet, maar ‘het is wat het is’. Dat meldt AD.

22 februari '24 ( 8:45)

Burgemeester Heerlen: bezoek koning kan helpen bij opknappen stad

Roel Wever, de burgemeester van Heerlen, gelooft dat het bezoek van koning Willem-Alexander aan Heerlen-Noord zeker kan bijdragen aan het opknappen van het stadsdeel. Dat zei hij woensdag na afloop van het bezoek, dat in het teken stond van het project Nationaal Programma Heerlen-Noord. Het stadsdeel heeft te maken met armoede en gezondheids- en criminaliteitsproblemen, iets wat met het project flink wordt aangepakt.

21 februari '24 (11:40)

Terrein Walibi ingezet voor opvang 240 extra asielzoekers

Vanaf vandaag komen er wat extra asielzoekers naar Biddinghuizen. Zij worden daar opgevangen op het terrein van Attractiepark Walibi Holland. De keuze is gemaakt om de druk bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te verzachten. Dinsdag zijn de eerste 120 asielzoekers aangekomen, zegt een woordvoerder van gemeente Dronten. De andere helft arriveert vandaag vanuit Ter Apel, meldt RTL Nieuws.

20 februari '24 (14:58)

Werknemer klaagt bedrijf Peter Gillis aan vanwege wanbetaling

Een werknemer van een van de vakantieparken van Peter Gillis klaagt zijn bedrijf Oostappen Groep aan. De zaak dient op 28 februari in Eindhoven. Dat bevestigt de rechtbank Oost-Brabant aan het ANP na berichtgeving hierover van het AD.

20 februari '24 (14:08)

Illegale bomenkap bij camping Bovensluis kost ontwikkelaar 25.000 euro

De gemeente Moerdijk heeft projectontwikkelaar SVE Group op de vingers getikt voor illegale bomenkap op het terrein van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. Daarnaast heeft de gemeente het bedrijf een boete opgelegd van 25.000 euro, meldt BN de Stem. 

20 februari '24 (12:38)

Gerechtshof: Rabobank niet aansprakelijk voor faillissement reisorganisatie Oad

De Rabobank hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de voormalige eigenaren en curatoren van de in 2013 omgevallen reisorganisatie Oad. Dat heeft het gerechtshof bepaald.

19 februari '24 (14:03)

Permanente bewoners Prinsenmeer hebben moeite met sluiting vakantiepark

De exploitatievergunning voor het vakantiepark Prinsenmeer van tv-bekendheid Peter Gillis is niet verlengd. Het leidde ertoe dat het park gedwongen moet sluiten. Daar is niet iedereen het mee eens. De bewoners van het park hebben in totaal 68 bezwaren ingediend tegen de weigering van de exploitatievergunning, meldt Brabants Dagblad.

19 februari '24 ( 9:31)

Nog aan het zoeken voor een vakantiebestemming? Dit zijn de meest gastvrije plaatsen van Nederland

De provincie Zeeland heeft de afgelopen twee jaren bovenaan gestaan in de lijst van meest gastvrije plaatsen. Tegenwoordig heeft een andere regio in Nederland deze titel bemachtigd. In dit artikel lees je welke plaatsen het meest gastvrij zijn beoordeeld.

16 februari '24 (15:04)

Zwembad bij Roompot Kamperland tijdelijk dicht

De komende tijd wordt het even geen duik nemen in het zwembad bij het vakantiepark van Roompot in Kamperland. Het zwembad op het Beach Resort, waar ook omwonenden geregeld te vinden zijn, kan niet worden schoongemaakt. Er zijn technische problemen met de waterpompen. Dat leidt ertoe dat het water niet kan worden gefilterd, meldt PZC.