Onderzoek openbare toiletten toont aan dat slechts 40,4 procent bacterieel schoon is

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Het Nationale Toiletonderzoek 2022 van vakblad Service Management en facilitaire groothandel Facility Trade Group toont aan dat slechts 40 procent van de openbare toiletten de oppervlakken bacterieel schoon heeft. De faciliteiten werden getest bij de horeca, zorg, warenhuizen en openbare gebouwen. Het schoonste toilet is te vinden op Landal De Reeuwijkse Plassen. Dit meldt Pretwerk. 

In het onderzoek werd gekeken naar de bacteriologische vervuiling op vier contactvlakken. Dit type kan je niet waarnemen met het blote oog. De vlakken die werden gemeten waren de zitting, de kraan, de spoelknop en de deurklink. De eerste was bij 29 procent van de toiletten vervuild. D kraan bleek bij 21 procent van de toiletten besmet. De spoelknop zat daar dichtbij met 17 procent. Het handvat aan de binnenkant van de deur bleek het minst vervuild, met slechts 9 procent. 

Horeca beste uit de bus

Van de vier sectoren bleek de horeca de schoonste toiletten te hebben. Gevolgd door de warenhuizen en openbare gebouwen. De zorg kwam met slechts 29 procent aan schone toiletten als slechtste uit de bus. Tussen de mannen en vrouwenfaciliteiten was slechts een klein verschil, de vrouwen scoorden met 41 procent 1 procent beter dan de mannen. Vakantiepark Landal De Reeuwijkse Plassen in Reeuwijk (Zuid-Holland) is dus de winnaar geworden van het Nationale Toiletonderzoek. Op het openbare toilet tussen de supermarkt en de receptie van het vakantiepark troffen de onderzoekers nul bacteriekolonies aan.

Door: Nationale Recreatiegids