Burgemeesters geïntimideerd naar aanleiding van problemen vakantieparken

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Minister Dilan Yesilgöz noemt de situatie rond vakantieparken in Nederland zorgelijk. De parken komen vaak in het nieuws vanwege criminaliteit. Burgemeesters die proberen in te grijpen worden geïntimideert. Dit meldt het NRC. 

Minister Yesilgöz benoemd de kwestie naar aanleiding van kamervragen die werden gesteld door de SP. Er zijn ongeveer 5000 vakantieparken in Nederland, en regelmatig komen enkelen daarvan slecht in het nieuws. Het gaat in deze gevallen vaak om illegale bewoning, witwassen en drugshandel en -productie. Ook houden eigenaren zich dikwijls niet aan de vergunning en breiden illegaal uit. 

Uit het zicht

Vakantieparken zijn vaak een geliefd domein van criminelen omdat de chalets niet geregistreerd staan bij het kadaster en veel activiteiten daar dus uit het zicht zijn van de overheid. RIEC Oost-Nederland, een overheidsorganisatie tegen ondermijning, bracht onlangs een alarmerend rapport uit over de situatie op de parken. Blijkbaar wordt er met veel crimineel geld geïnvesteerd in de parken. In drie jaar tijd werden bijvoorbeeld door banken 265 verdachte transacties gesignaleerd die in verband kunnen worden gebracht met criminelen en een vakantiepark. Ook blijken sommige parken gewillig zwart geld te accepteren. 

Actieagenda

Het RIEC Oost-Nederland pleit naar aanleiding van het rapport voor een landelijke aanpak van het probleem. Minister Yesilgöz geeft aan dat die aanpak er al is in de vorm van een actieagenda waarbij meerdere ministeries betrokken zijn. Dit moet er voor zorgen dat de problemen beter in kaart worden gebracht en dat er meer bewustwording ontstaat bij lokale bestuurders. Dit laatste onderstreept ze nadrukkelijk, omdat de uiteindelijke bestrijding van dergelijke criminaliteit bij de lokale overheden ligt. 

Door: Nationale Recreatiegids