Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Burgemeesters geïntimideerd naar aanleiding van problemen vakantieparken

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Burgemeesters geïntimideerd naar aanleiding van problemen vakantieparken
Minister Dilan Yesilgöz noemt de situatie rond vakantieparken in Nederland zorgelijk. De parken komen vaak in het nieuws vanwege criminaliteit. Burgemeesters die proberen in te grijpen worden geïntimideert. Dit meldt het NRC. 

Minister Yesilgöz benoemd de kwestie naar aanleiding van kamervragen die werden gesteld door de SP. Er zijn ongeveer 5000 vakantieparken in Nederland, en regelmatig komen enkelen daarvan slecht in het nieuws. Het gaat in deze gevallen vaak om illegale bewoning, witwassen en drugshandel en -productie. Ook houden eigenaren zich dikwijls niet aan de vergunning en breiden illegaal uit. 

Uit het zicht

Vakantieparken zijn vaak een geliefd domein van criminelen omdat de chalets niet geregistreerd staan bij het kadaster en veel activiteiten daar dus uit het zicht zijn van de overheid. RIEC Oost-Nederland, een overheidsorganisatie tegen ondermijning, bracht onlangs een alarmerend rapport uit over de situatie op de parken. Blijkbaar wordt er met veel crimineel geld geïnvesteerd in de parken. In drie jaar tijd werden bijvoorbeeld door banken 265 verdachte transacties gesignaleerd die in verband kunnen worden gebracht met criminelen en een vakantiepark. Ook blijken sommige parken gewillig zwart geld te accepteren. 

Actieagenda

Het RIEC Oost-Nederland pleit naar aanleiding van het rapport voor een landelijke aanpak van het probleem. Minister Yesilgöz geeft aan dat die aanpak er al is in de vorm van een actieagenda waarbij meerdere ministeries betrokken zijn. Dit moet er voor zorgen dat de problemen beter in kaart worden gebracht en dat er meer bewustwording ontstaat bij lokale bestuurders. Dit laatste onderstreept ze nadrukkelijk, omdat de uiteindelijke bestrijding van dergelijke criminaliteit bij de lokale overheden ligt. 

Door: Nationale Recreatiegids

22 februari '24 ( 8:45)

Burgemeester Heerlen: bezoek koning kan helpen bij opknappen stad

Roel Wever, de burgemeester van Heerlen, gelooft dat het bezoek van koning Willem-Alexander aan Heerlen-Noord zeker kan bijdragen aan het opknappen van het stadsdeel. Dat zei hij woensdag na afloop van het bezoek, dat in het teken stond van het project Nationaal Programma Heerlen-Noord. Het stadsdeel heeft te maken met armoede en gezondheids- en criminaliteitsproblemen, iets wat met het project flink wordt aangepakt.

21 februari '24 (11:40)

Terrein Walibi ingezet voor opvang 240 extra asielzoekers

Vanaf vandaag komen er wat extra asielzoekers naar Biddinghuizen. Zij worden daar opgevangen op het terrein van Attractiepark Walibi Holland. De keuze is gemaakt om de druk bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te verzachten. Dinsdag zijn de eerste 120 asielzoekers aangekomen, zegt een woordvoerder van gemeente Dronten. De andere helft arriveert vandaag vanuit Ter Apel, meldt RTL Nieuws.

20 februari '24 (14:58)

Werknemer klaagt bedrijf Peter Gillis aan vanwege wanbetaling

Een werknemer van een van de vakantieparken van Peter Gillis klaagt zijn bedrijf Oostappen Groep aan. De zaak dient op 28 februari in Eindhoven. Dat bevestigt de rechtbank Oost-Brabant aan het ANP na berichtgeving hierover van het AD.

20 februari '24 (14:08)

Illegale bomenkap bij camping Bovensluis kost ontwikkelaar 25.000 euro

De gemeente Moerdijk heeft projectontwikkelaar SVE Group op de vingers getikt voor illegale bomenkap op het terrein van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. Daarnaast heeft de gemeente het bedrijf een boete opgelegd van 25.000 euro, meldt BN de Stem. 

20 februari '24 (12:38)

Gerechtshof: Rabobank niet aansprakelijk voor faillissement reisorganisatie Oad

De Rabobank hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de voormalige eigenaren en curatoren van de in 2013 omgevallen reisorganisatie Oad. Dat heeft het gerechtshof bepaald.

19 februari '24 (14:03)

Permanente bewoners Prinsenmeer hebben moeite met sluiting vakantiepark

De exploitatievergunning voor het vakantiepark Prinsenmeer van tv-bekendheid Peter Gillis is niet verlengd. Het leidde ertoe dat het park gedwongen moet sluiten. Daar is niet iedereen het mee eens. De bewoners van het park hebben in totaal 68 bezwaren ingediend tegen de weigering van de exploitatievergunning, meldt Brabants Dagblad.

19 februari '24 ( 9:31)

Nog aan het zoeken voor een vakantiebestemming? Dit zijn de meest gastvrije plaatsen van Nederland

De provincie Zeeland heeft de afgelopen twee jaren bovenaan gestaan in de lijst van meest gastvrije plaatsen. Tegenwoordig heeft een andere regio in Nederland deze titel bemachtigd. In dit artikel lees je welke plaatsen het meest gastvrij zijn beoordeeld.

16 februari '24 (15:04)

Zwembad bij Roompot Kamperland tijdelijk dicht

De komende tijd wordt het even geen duik nemen in het zwembad bij het vakantiepark van Roompot in Kamperland. Het zwembad op het Beach Resort, waar ook omwonenden geregeld te vinden zijn, kan niet worden schoongemaakt. Er zijn technische problemen met de waterpompen. Dat leidt ertoe dat het water niet kan worden gefilterd, meldt PZC.

15 februari '24 (10:14)

Nieuw AZC in het Achterhoekse Eibergen

Gemeente Berkelland in de Achterhoek krijgt een extra opvanglocatie voor asielzoekers. Het college van burgemeester en wethouders stelt in het dorp Eibergen een stuk grond beschikbaar aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de periode van tien jaar. Daar moet een opvanglocatie komen voor 100 asielzoekers, van wie de helft minderjarig.

14 februari '24 (11:23)

Plannen voor luxe vakantiepark bij Zandvoort leiden tot ophef onder omwonenden

De gemoederen lopen hoog op onder bewoners in Zandvoort. De plannen om familiecamping Sandevoerde te transformeren tot vakantiepark valt niet bij iedereen even goed. In eerste instantie alleen bij de kampeerders, maar nu scharen zich ook meer omwonenden achter de kampeerders. In het plan is de bouw van 259 chalets op het terrein in de duinen meegenomen, meldt NH Nieuws.