Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Weinig animo voor apenpokkenprik door vakantietijd

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Weinig animo voor apenpokkenprik door vakantietijd
Op maandag en dinsdag hebben 146 mensen een eerste prik tegen het apenpokkenvirus gehaald. In totaal waren 382 mensen daarvoor uitgenodigd. Dat betekent dat er een opkomst van ongeveer 38 procent is. Drie op de vijf mensen kwamen niet opdagen. Volgens de GGD'en Amsterdam-Amstelland en Haaglanden, die de eerste vaccinaties uitvoeren, heeft dat te maken met de vakantieperiode. De mensen die nu niet zijn gevaccineerd, krijgen later een nieuwe afspraak.

In Amsterdam zijn maandag 27 van de 67 uitgenodigde mensen gevaccineerd en dinsdag 53 van de 115. Den Haag vaccineerde maandag 15 mensen, terwijl er 50 uitnodigingen voor die dag waren verstuurd. Op dinsdag werden in Den Haag 51 mensen ingeënt, op 150 uitnodigingen. De mensen die nu een prik hebben gekregen, ontvangen over vier weken een tweede inenting en zijn dan volledig gevaccineerd.

De GGD in Amsterdam noemt de zomervakantie "de grootste boosdoener bij de no-shows". De dienst zegt veel te worden gebeld door mensen die op vakantie zijn en niet op de uitnodiging kunnen ingaan. De uitnodigingen zijn vorige week verstuurd. "Kort dag", erkent een woordvoerster. De Haagse GGD zegt ook veel telefoontjes te krijgen van mensen die nog geen uitnodiging hebben gekregen en bang zijn dat ze de vaccinatie mislopen.

Het zijn de eerste preventieve vaccinaties tegen het virus. De GGD'en hebben uitnodigingen verstuurd aan mannen die seks hebben met mannen en aan transgender personen die hiv-positief zijn of die medicijnen nemen om te voorkomen dat ze hiv oplopen. "Hier zit naar verwachting een grote overlap met de hoogste risicogroep" voor een apenpokkenbesmetting, aldus het deskundigenadvies waarop de vaccinatie is gebaseerd.

In Nederland is het apenpokkenvirus vastgesteld bij 818 mensen. De meeste positieve tests zijn in de regio's Amsterdam en Den Haag, en daarom beginnen de preventieve vaccinaties daar. Later komen andere regio's aan de beurt.

Door: ANP

29 februari '24 ( 8:33)

Onderhoud zorgt voor sluiting Erasmusbrug Rotterdam

Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.

29 februari '24 ( 8:30)

Oorzaak ademhalingsproblemen zwembad Amsterdam onbekend

De brandweer heeft geen oorzaak kunnen vinden voor de ademhalingsproblemen die meer dan tien bezoekers van het Mercatorbad in Amsterdam-West woensdagmiddag kregen. Eerst ging de brandweer uit van een chloorlekkage, meldde ze op X. Maar na een meting in het zwembad is geen gevaarlijke stof aangetroffen.

28 februari '24 (11:52)

Verbod op omzetten kampeerplekken naar bungalows kan Texel miljoenen kosten

Het hoogseizoen komt er weer aan en dat betekent dat kampeerplaatsen op Texel weer mogen worden omgezet naar bungalows. Áls de gemeente daar tenminste mee instemt. Burgemeester en wethouders van het eiland leggen het voorstel in maart voor. In een eerder amendement riep de raad op om ‘verstening’ op het eiland tegen te gaan. Daar komt het college nu op terug. Er kunnen miljoenenclaims worden verwacht als zij het plan toch doorvoeren, meldt NH Nieuws.

27 februari '24 ( 9:52)

Toeristenbelasting stijgt dit jaar gemiddeld met 8,1 procent

Toeristen die in Nederland overnachten moeten toeristenbelasting betalen. Gemiddeld is dit 2,34 euro per persoon, per nacht. Dit bedrag is 8,1 procent hoger dan vorig jaar. Het betreft een gemiddelde stijging: er zijn lokale verschillen. Wel houdt dit ook in dat er in sommige gemeenten een nog sterkere stijging is. Zo betaal je in het Noord-Hollandse Wijdemeren nu 165,2 procent meer toeristenbelasting dan vorig jaar. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar toeristenbelasting van Bungalowparkoverzicht.nl.

27 februari '24 ( 8:43)

Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

26 februari '24 (12:53)

Flechter Hotel nieuwe uitbater van Kasteel Coevorden

Kasteel Coevorden heeft een nieuwe eigenaar. Voorheen werd het Drentse kasteel uitgebaat door H Design, maar vanwege hun faillissement vorige maand is de exploitatie door het bedrijf niet meer mogelijk. De curator, Paul van Boven, kon vandaag laten weten dat het kasteel een nieuwe exploitant heeft, meldt RTV Drenthe.

26 februari '24 ( 9:17)

Consumentenbond: reisaanbiedingen kloppen vaak niet

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. Volgens de belangenorganisatie komt het bijvoorbeeld voor dat de prijs tijdens het boeken verandert. "Of er komen tijdens of na het boeken nog verplichte kosten bij of er ontbreekt essentiële informatie."

23 februari '24 (11:54)

Negen op tien Nederlanders deze zomer op vakantie: dit zijn de populairste bestemmingen

Het leven is de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. We betalen meer voor energie, eten en vervoer. Ook vakanties zijn prijziger dan eerst. Ondanks dat we met z’n allen korten op uitgaven, blijkt dat er op vakanties weinig wordt bespaard. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB. Die constateert dat Nederlanders grotendeels vasthouden aan hun favoriete vakantielanden. Ook blijkt dat 90 procent van de Nederlanders deze zomer ertussenuit knijpt, meldt RTL Nieuws.

23 februari '24 (11:34)

Even wennen aan de nieuwe gasten van camping Heidepark, maar de sfeer is goed

Camping Heidepark in Lemelerveld is de afgelopen tijd druk. Niet alleen met recreatiegasten, maar ook met 120 asielzoekers. Zij verblijven hier sinds 14 januari om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verzachten. Ideaal is de opvang volgens een Syrische bewoner niet, maar ‘het is wat het is’. Dat meldt AD.

22 februari '24 ( 8:45)

Burgemeester Heerlen: bezoek koning kan helpen bij opknappen stad

Roel Wever, de burgemeester van Heerlen, gelooft dat het bezoek van koning Willem-Alexander aan Heerlen-Noord zeker kan bijdragen aan het opknappen van het stadsdeel. Dat zei hij woensdag na afloop van het bezoek, dat in het teken stond van het project Nationaal Programma Heerlen-Noord. Het stadsdeel heeft te maken met armoede en gezondheids- en criminaliteitsproblemen, iets wat met het project flink wordt aangepakt.