Vakantieparken ideale plek om geld wit te wassen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Volgens een rapport van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Oost-Nederland wast de georganiseerde misdaad op grote schaal geld wit in vakantieparken. Dit melden de Telegraaf en de NOS.

Slagkracht 

Uit het onderzoek blijkt dat vakantieparken vaak het doelwit zijn omdat gemeentes de organisatorische slagkracht missen om waakzaam te handhaven. De politie startte een onderzoek nadat er signalen binnenkwamen van grote investeringsprojecten door criminelen.

Toerisme 

Door het opkopen van woningen en vakantieparken kan de georganiseerde misdaad gestolen geld witwassen. Soms gebeurt dit via rennovatie, verhuur of doorverkoop van bungalows en chalets. Gemeentes geven vaker de prioriteit aan grote geldbedragen en toeristisch potentieel. Hierbij worden illegale activiteiten soms over het hoofd gezien.

Oost-Nederland 

Soms is het zelfs zo dat criminelen hele vakantieparken aansturen. Het is overduidelijk dat dit voor de toerist en de omwonenden negatieve gevolgen heeft. Oost-Nederland komt nu als eerste naar voren omdat er hier een grote concentratie aan vakantieparken is. De burgermeester van Arnhem heeft zijn zorgen uitgesproken over de eenvoudige wijze waarop de recreatiebranche misbruikte wordt.

Door: Nationale Recreatiegids