Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Reisbranche groeit hard, maar zit nog niet op omzetniveau pre-corona

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De omzet van de Nederlandse reisbranche is in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan verdrievoudigd vergeleken met een jaar eerder. Maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn reisbureaus en touroperators daarmee nog niet terug op het omzetniveau van voor de coronacrisis.

De cijfers worden sterk gekleurd door de coronalockdowns en versoepelingen van de restricties. De omzet van de reisbranche kon in de eerste maanden van dit jaar daardoor bijna 215 procent hoger uitvallen dan in het eerste kwartaal van 2021. Maar in dat kwartaal werd de reisbranche juist zwaar getroffen door coronamaatregelen.

Vergeleken met twee jaar eerder, toen de coronacrisis begon te spelen, steeg de omzet met 3,6 procent. In die periode drukte de virusuitbraak evenwel al flink op de omzet die toen 23 procent lager uitkwam dan in de eerste drie maanden van 2019.

Zakelijke dienstverlening

Het CBS beschouwt de reisbranche als een onderdeel van de zakelijke dienstverlening, net als bijvoorbeeld de IT- en de reclamebranche. Als geheel werd er in deze sector dik 20 procent meer omgezet dan in het eerste kwartaal van vorig jaar toen Nederland nog gebukt ging onder een strenge lockdown.

Na de reisbranche was het verschil in omzet het grootst in de reclamebranche, met een plus op jaarbasis van bijna 23 procent. De uitzendbranche zette verder ruim 19 procent meer om. Waar in de vorige kwartalen met name de grotere uitzendbureaus profiteerden van de aantrekkende vraag, maken de kleinere uitzendbureaus volgens het CBS de laatste tijd sterkere groei door.

Ondernemersvertrouwen

Uit een peiling komt daarnaast naar voren dat het ondernemersvertrouwen van zakelijke dienstverleners de laatste tijd in de lift zit. Meer dan een vijfde van de ondernemers in de sector rekent erop komende tijd meer om te zetten en dik een kwart verwacht een toename van de personeelssterkte. Wel gaf bijna de helft van de ondernemers aan een tekort aan arbeidskrachten als belemmering te zien. Daarmee neemt de roep om extra personeel ook in deze sector duidelijk toe. Een jaar eerder zag nog ruim 21 procent van de zakelijke dienstverleners dit als een belemmering.

Door: ANP

23 februari '24 (11:54)

Negen op tien Nederlanders deze zomer op vakantie: dit zijn de populairste bestemmingen

Het leven is de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. We betalen meer voor energie, eten en vervoer. Ook vakanties zijn prijziger dan eerst. Ondanks dat we met z’n allen korten op uitgaven, blijkt dat er op vakanties weinig wordt bespaard. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB. Die constateert dat Nederlanders grotendeels vasthouden aan hun favoriete vakantielanden. Ook blijkt dat 90 procent van de Nederlanders deze zomer ertussenuit knijpt, meldt RTL Nieuws.

23 februari '24 (11:34)

Even wennen aan de nieuwe gasten van camping Heidepark, maar de sfeer is goed

Camping Heidepark in Lemelerveld is de afgelopen tijd druk. Niet alleen met recreatiegasten, maar ook met 120 asielzoekers. Zij verblijven hier sinds 14 januari om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verzachten. Ideaal is de opvang volgens een Syrische bewoner niet, maar ‘het is wat het is’. Dat meldt AD.

22 februari '24 ( 8:45)

Burgemeester Heerlen: bezoek koning kan helpen bij opknappen stad

Roel Wever, de burgemeester van Heerlen, gelooft dat het bezoek van koning Willem-Alexander aan Heerlen-Noord zeker kan bijdragen aan het opknappen van het stadsdeel. Dat zei hij woensdag na afloop van het bezoek, dat in het teken stond van het project Nationaal Programma Heerlen-Noord. Het stadsdeel heeft te maken met armoede en gezondheids- en criminaliteitsproblemen, iets wat met het project flink wordt aangepakt.

21 februari '24 (11:40)

Terrein Walibi ingezet voor opvang 240 extra asielzoekers

Vanaf vandaag komen er wat extra asielzoekers naar Biddinghuizen. Zij worden daar opgevangen op het terrein van Attractiepark Walibi Holland. De keuze is gemaakt om de druk bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te verzachten. Dinsdag zijn de eerste 120 asielzoekers aangekomen, zegt een woordvoerder van gemeente Dronten. De andere helft arriveert vandaag vanuit Ter Apel, meldt RTL Nieuws.

20 februari '24 (14:58)

Werknemer klaagt bedrijf Peter Gillis aan vanwege wanbetaling

Een werknemer van een van de vakantieparken van Peter Gillis klaagt zijn bedrijf Oostappen Groep aan. De zaak dient op 28 februari in Eindhoven. Dat bevestigt de rechtbank Oost-Brabant aan het ANP na berichtgeving hierover van het AD.

20 februari '24 (14:08)

Illegale bomenkap bij camping Bovensluis kost ontwikkelaar 25.000 euro

De gemeente Moerdijk heeft projectontwikkelaar SVE Group op de vingers getikt voor illegale bomenkap op het terrein van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. Daarnaast heeft de gemeente het bedrijf een boete opgelegd van 25.000 euro, meldt BN de Stem. 

20 februari '24 (12:38)

Gerechtshof: Rabobank niet aansprakelijk voor faillissement reisorganisatie Oad

De Rabobank hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de voormalige eigenaren en curatoren van de in 2013 omgevallen reisorganisatie Oad. Dat heeft het gerechtshof bepaald.

19 februari '24 (14:03)

Permanente bewoners Prinsenmeer hebben moeite met sluiting vakantiepark

De exploitatievergunning voor het vakantiepark Prinsenmeer van tv-bekendheid Peter Gillis is niet verlengd. Het leidde ertoe dat het park gedwongen moet sluiten. Daar is niet iedereen het mee eens. De bewoners van het park hebben in totaal 68 bezwaren ingediend tegen de weigering van de exploitatievergunning, meldt Brabants Dagblad.

19 februari '24 ( 9:31)

Nog aan het zoeken voor een vakantiebestemming? Dit zijn de meest gastvrije plaatsen van Nederland

De provincie Zeeland heeft de afgelopen twee jaren bovenaan gestaan in de lijst van meest gastvrije plaatsen. Tegenwoordig heeft een andere regio in Nederland deze titel bemachtigd. In dit artikel lees je welke plaatsen het meest gastvrij zijn beoordeeld.

16 februari '24 (15:04)

Zwembad bij Roompot Kamperland tijdelijk dicht

De komende tijd wordt het even geen duik nemen in het zwembad bij het vakantiepark van Roompot in Kamperland. Het zwembad op het Beach Resort, waar ook omwonenden geregeld te vinden zijn, kan niet worden schoongemaakt. Er zijn technische problemen met de waterpompen. Dat leidt ertoe dat het water niet kan worden gefilterd, meldt PZC.