Vaste bewoning vakantiepark verdwijnt uit Gelderland

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Nederland kampt al enkele jaren met een fors woningtekort. Toch hebben steeds meer gemeentes in Nederland hun bewoningsbeleid voor vakantieparken aangescherpt. Het is daarom nog maar in twee gemeentes mogelijk om een permanente accommodatie te huren. Dit meldt Omroep Gelderland.  

Onderzoek 

Omroep Gelderland deed een eigen onderzoek waaruit bleek dat een groot aantal gemeentes bewoners uit vakantieparken wil weren. Al sinds 2003 is er een regeling die permanente bewoning beperkt. Alleen mensen met een persoonsgebonden gedoogbeschikking kunnen nog vast wonen in enkele gemeenten. Eigenaren van de vakantieparken en gemeenteraden benadrukken dat de accommodaties bedoeld zijn voor recreatie.

Tijdelijke bewoning  

In het geval van tijdelijke bewoning zijn er ook steeds strengere regels gekomen. Voor sommige gemeentes kunnen mensen bij een onverwachte situatiewijziging aankloppen bij een vakantiepark. De verblijfsduur kan zes tot twaalf maanden bedragen. Bij sommige gemeentes is het mogelijk om een speciale regeling aan te vragen bij scheiding.

Uitzondering 

Alleen in Zutphen en Harderwijk wordt vermeld dat wonen nog is toegestaan. In het geval van Zutphen wordt deze mogelijkheid per 2024 ingetrokken. De verwachte ontwikkeling is dan ook dat permanente bewoning onder dit uitsterfbeleid over enkele jaren een relikwie van het verleden wordt.

Door: Nationale Recreatiegids  

Beeld: ANP