Te zware campers kunnen boetes krijgen en betalen meer

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Op vakantie met de camper biedt voor veel Nederlanders de balans tussen comfort en mobiliteit. Het is bijna traditie om de camper tot de nok toe vol te laden voordat men op reis gaat. De Nederlandse Kamper Club demonstreerde afgelopen zaterdag echter dat er een maximum aan je campergewicht zit. Dit meldt Omroep Brabant.  

Waarom te zwaar? 

De weg op met een overbelastte camper kan veel problemen opleveren. De voertuigen zijn al vrij massief zonder volle lading. Een overbelast voertuig brengt veel meer gewicht met zich mee. Meer gewicht betekent meer energie voor optrekken en afremmen. Het is goed mogelijk dat de remmen van een volgeladen camper het begeven bij een te steile afdaling. Verder slijten de banden veel sneller en verbrand je meer brandstof. Gewicht zorgt in de praktijk dus voor snellere slijtage en hogere kosten.

Watergewicht

Vooral water speelt bij veel campereigenaren een rol. Een werkende douche, wc en kraan kosten allemaal vele liters water. Hierdoor loopt het gewicht ook op. In sommige landen kunnen campers van de weg worden gehaald. Bij het overschrijden van de maximale gewichtsnormen kun je dan een boete krijgen.

Het NKC houdt jaarlijks weegmomenten te voorlichten van campereigenaren. Uit hun wegingsmoment bij De Maaspoort in Den Bosch bleek dat zo’n veertig procent van de bestuurders te zwaar de weg opgaat.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Omroep Brabant