Groningen onderzoekt treinverbinding met Bremen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
In de zoektocht naar trans-Europese spoornetwerken is de provincie Groningen in gesprek gegaan met de Duitse deelstaat Nedersaksen over een mogelijke spoorlijn tussen de stad en Bremen. Groningen zou hierdoor een halte kunnen worden tussen de verbinding Kopenhagen-Parijs. Dit meldt Stadszaken.  

Wunderline 

De zogenaamde ‘Wunderline’ is 173 kilometer lang en loopt tussen Groningen en Bremen. In principe ligt de infrastructuur er al een langere tijd maar is de verbinding nog niet gereed voor de ambitieuze plannen van een Europees treinnetwerk. Door de treinsporen en stations beter in te richten kunnen de treinen in de toekomst sneller rijden. Als een brug over de Eems is voltooid kunnen treinen in 2024 gaan rijden.

Europese samenwerking 

De wens voor een verbinding met Duitsland staat ook in de plannen van het kabinet. Vanuit een Europese subsidie is er geld beschikbaar gekomen voor een nog lopend onderzoek over de haalbaarheid van de treinverbinding. Het project wordt beschouwd als een toonbeeld van Europese samenleving.

Lucratief  

In hoeverre deze treinverbinding lucratief genoeg is moet dus nog blijken in 2023. De provincie Groningen hoopt daarnaast dat de Wunderline de verbinding tussen Groningen en Amsterdam via Lelystad, de Lelylijn, aanjaagt. Ook hier heeft het kabinet plannen voor maar door stijgende lasten en bouwachterstanden is het project voorlopig stilgelegd.

Door: Nationale Recreatiegids