Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wintersport vult eindelijk weer pistes na corona

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Na een seizoen van lege pistes is de wintersport bezig aan een inhaalslag, blijkt uit een analyse van ICS, marktleider in het uitgeven van creditcards in Nederland. Het aantal creditcard-transacties van Nederlandse wintersporters is weer op 82 procent van het niveau van vóór corona. Dit meldt ICS.

Wel is sprake van grote verschillen tussen wintersportlanden. Op bestemmingen die strengere coronarestricties hanteerden, is het aantal transacties nog aanzienlijk lager dan voordat de coronacrisis uitbrak, zoals Oostenrijk (-28 procent) en Zwitserland (-22 procent). Wintersportgebieden waar tussen december en februari mildere coronarestricties golden, zijn bijna even populair als vóór de coronacrisis, zoals Italië (-14 procent) en Frankrijk (-2 procent), dat alweer bijna op het oude niveau zit.  

Het aantal transacties in alle wintersportlanden bij elkaar was in de eerste week van januari 2022 zelfs nóg hoger dan in het wintersportseizoen 2019-2020 (+6 procent). Wel was sprake van een verschuiving in transacties door wintersporters in beide landen. Terwijl in Oostenrijk het aantal transacties (-28 procent) lager was dan vóór corona, was in Frankrijk juist het omgekeerde het geval (+29 procent).

Frankrijk profiteert van soepele regels 

Waarschijnlijk profiteerde Frankrijk van het grote aantal wintersporters dat besloot uit te wijken door de 2G-maatregelen in Oostenrijk. Ook in Zwitserland golden strengere regels dan in Frankrijk. Zo moesten wintersporters vóór 4 december nog in quarantaine en moesten ze een negatieve test kunnen laten zien, voordat ze konden inreizen. Dat maakte het lastiger een wintersportvakantie op voorhand te plannen.

Seizoenstart 2021-2022 gelijk aan die van 2019 - 2020 

Hoewel de trend van het afgelopen wintersportseizoen (2021-2022) tot de tweede week van januari redelijk gelijk liep, was het aantal transacties dat daarna plaatsvond lager in vergelijking met dezelfde periode twee jaar geleden (2019-2020). Tijdens de traditionele piek van het seizoen in de Krokusvakantie lag het aantal transacties op 80 procent ten opzichte van voor corona.

Aantrekken  

Verder is het totale aantal transacties in wintersportgebieden (-18 procent) nog niet terug op het oude niveau, maar trekt wel weer flink aan. Zeker vergeleken met vorig seizoen, toen het aantal transacties 78 procent lager lag ten opzichte van het seizoen 2019-2020. Over de gehele linie rekenden Nederlanders afgelopen winter minder vaak af dan voorheen, zoals voor brandstof (-12 procent), tol (-8 procent), restaurants (-21 procent), hotels (-38 procent), openbaar vervoer, waaronder taxi’s en skibusjes (-32 procent), sportkleding (-18 procent). 

Door: Nationale Recreatiegids 

24 april '24 (13:59)

Is Peter Gillis straks écht niet meer de baas op vakantieparken?

Er ontstond onduidelijkheid onder de oppositiepartij SP in de gemeente Arnhem. Daar rijst de vraag of Peter Gillis daadwerkelijk opstapt als baas van de Oostappen Vakantieparken. Vorige maand gaf hij aan dit te doen. Maar nu blijkt dat de nieuwe exploitant, Vakantieparken B.V., op hetzelfde adres staat ingeschreven als Oostappen Vakantieparken. Dat roept vragen op, meldt de Gelderlander.

24 april '24 (11:30)

Gemoederen op Camping De Marshoeve in Loenen lopen hoog op nu ultimatum afloopt

Bewoners van Camping de Marshoeve in Loenen hebben een stressvolle week achter de rug. De gemeente Apeldoorn wil op deze plek een nieuwe woonwijk bouwen, wat betekent dat de mensen op de camping moeten wijken. Het door de gemeente gestelde ultimatum loopt tot deze week. Maar niet iedereen is van plan om te vertrekken, meldt de Stentor.

23 april '24 (10:28)

Vakantiepark Peter Gillis verkocht seizoensreserveringen, terwijl het park sluit

Ondanks dat er een nieuwe uitbater is gevonden voor de Nederlandse Oostappen-vakantieparken, voorheen uitgebaat door tv-bekendheid Peter Gillis, is de rust nog niet wedergekeerd. Vorig jaar werden onder andere de horecavergunning van het park Prinsenmeer ingetrokken, waardoor het verboden werd om hier te recreeeren of te verblijven. Toch blijkt dat de ondernemer voor duizenden euro’s aan seizoensreserveringen heeft verkocht. Dat meldt Radar.

22 april '24 ( 9:03)

Oranjecamping op paardenrenbaan in Hamburg tijdens EK van de baan

De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

19 april '24 (11:43)

Campers mogen vanaf november niet meer op Klein Amerika staan

Mensen die met hun camper willen overnachten op parkeerterrein Klein Amerika in Gouda hebben daar alleen dit kampeerseizoen nog tijd voor. Vanaf 1 november is het namelijk niet meer toegestaan. Zo wordt de baan vrijgemaakt voor Gouwenaars die in de binnenstad willen parken. Niet iedereen is daar echter blij mee, meldt AD.

19 april '24 (10:13)

Nieuwe exploitant Gillis-parken bekend

Het mysterie rondom de nieuwe exploitant van de Oostappen vakantieparken, van Peter Gillis, is opgelost. De nieuwe uitbater van de vakantieparken is de 41-jarige Matthijs Stevens uit Den Bosch. Hij is oud-medewerker van het advocatenkantoor dat Gillis bijstaat in de zaak tussen hem en zijn ex-vrouw Nicole Kremers, meldt NOS.

18 april '24 (13:34)

Bezwaren omwonenden van de hand gewezen: 'asielhotel' Albergen komt er gewoon

De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

18 april '24 (11:25)

Amsterdam scherpt hotelbeleid aan: geen nieuwe hotels meer toegestaan

Heel Amsterdam is in het nieuwe hotelbeleid aangemerkt als ‘nee-gebied’. Dit betekent dat er geen nieuwe hotels in de stad bij mogen komen. Het doel van dit aangescherpte beleid is om overtoerisme te voorkomen. Amsterdam mag het aantal toeristenovernachtingen van 20 miljoen per jaar niet overschrijden. Voorheen hanteerde de stad een ‘nee-tenzij’-beleid in bepaalde gebieden. Dit melden de gemeente en NU.nl. 

17 april '24 ( 9:48)

Deze campings wonnen de ASCI Awards Benelux

Op 16 april was het weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de ASCI Awards Benelux. De winnaars hebben de prijs uit handen van ASCI-CEO Ramon van Reine ontvangen. Kampeerders uit heel Europa hebben gestemd op hun favoriete campings, meldt ASCI.

16 april '24 (13:27)

Fletcher Hotels niet bereid om asielopvang in hotels uit te breiden

Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.