Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bijbouwen buiten de stad geeft extra kosten voor de samenleving

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) kwam afgelopen week met een versneld plan om nieuwe huizen buiten de stad te bouwen. Experts op het gebied van ruimtelijke ordening zijn echter kritisch over de voorstellen. Dit meldt Stadszaken. 

Door het aanhoudende woningtekort staan de komende ministeries voor een grote uitdaging. De bestaande plannen om de Nederlandse woonvoorziening binnen de steden uit te breiden zullen naar verwachting pas in 2030 nieuwe woningen opleveren. NEPROM kwam daarom met een ambitieus plan om woningen buiten de stad te bouwen. Volgens de ontwikkelaarsvereniging is bouwen buiten de stad een noodzaak om goedkoper en sneller het aanbod op te krikken. Volgens hun prognoses zou het gaan om zo’n 230.000 extra woningen.

Kritiek 

Planologen zijn het echter oneens met de positieve verwachtingen uit het voorstel. Volgens de experts ligt er al een plan om de woningvoorraad met 1.0440.000 woningen uit te breiden. De gedachte van 'zoveel mogelijk extra woningen bijbouwen buiten stadskernen' gaat volgens hen voorbij aan wat ruimtelijke ordening zou moet zijn. Projectontwikkelaars zouden juist hun energie in bestaande binnenstedelijke projecten moeten steken. Verder is het bijbouwen van woningen geen simpele kwestie van kwantiteit. Door nieuwe huizen te bouwen buiten centrale plekken voor werkgelegenheid komen er veel extra kosten bij. Denk aan kosten voor extra infrastructuur, landbouwgrond die moet worden opgekocht en de inname van ruimtes die anderzijds bestemd zouden zijn voor duurzame energievoorziening. 

Bouwen, bouwen bouwen?  

De centrale boodschap van de planologen is dat sneller bouwen niet altijd beter is. Gelet op de klimaatdoelstellingen en de bouw van duurzame woningen is het maar de vraag of buitenstedelijke projecten de kwaliteit van leven ten goede komt. De NEPROM zou met hun plannen het maatschappelijke kostenplaatje uit het oog verliezen. 

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker    

24 april '24 (13:59)

Is Peter Gillis straks écht niet meer de baas op vakantieparken?

Er ontstond onduidelijkheid onder de oppositiepartij SP in de gemeente Arnhem. Daar rijst de vraag of Peter Gillis daadwerkelijk opstapt als baas van de Oostappen Vakantieparken. Vorige maand gaf hij aan dit te doen. Maar nu blijkt dat de nieuwe exploitant, Vakantieparken B.V., op hetzelfde adres staat ingeschreven als Oostappen Vakantieparken. Dat roept vragen op, meldt de Gelderlander.

24 april '24 (11:30)

Gemoederen op Camping De Marshoeve in Loenen lopen hoog op nu ultimatum afloopt

Bewoners van Camping de Marshoeve in Loenen hebben een stressvolle week achter de rug. De gemeente Apeldoorn wil op deze plek een nieuwe woonwijk bouwen, wat betekent dat de mensen op de camping moeten wijken. Het door de gemeente gestelde ultimatum loopt tot deze week. Maar niet iedereen is van plan om te vertrekken, meldt de Stentor.

23 april '24 (10:28)

Vakantiepark Peter Gillis verkocht seizoensreserveringen, terwijl het park sluit

Ondanks dat er een nieuwe uitbater is gevonden voor de Nederlandse Oostappen-vakantieparken, voorheen uitgebaat door tv-bekendheid Peter Gillis, is de rust nog niet wedergekeerd. Vorig jaar werden onder andere de horecavergunning van het park Prinsenmeer ingetrokken, waardoor het verboden werd om hier te recreeeren of te verblijven. Toch blijkt dat de ondernemer voor duizenden euro’s aan seizoensreserveringen heeft verkocht. Dat meldt Radar.

22 april '24 ( 9:03)

Oranjecamping op paardenrenbaan in Hamburg tijdens EK van de baan

De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

19 april '24 (11:43)

Campers mogen vanaf november niet meer op Klein Amerika staan

Mensen die met hun camper willen overnachten op parkeerterrein Klein Amerika in Gouda hebben daar alleen dit kampeerseizoen nog tijd voor. Vanaf 1 november is het namelijk niet meer toegestaan. Zo wordt de baan vrijgemaakt voor Gouwenaars die in de binnenstad willen parken. Niet iedereen is daar echter blij mee, meldt AD.

19 april '24 (10:13)

Nieuwe exploitant Gillis-parken bekend

Het mysterie rondom de nieuwe exploitant van de Oostappen vakantieparken, van Peter Gillis, is opgelost. De nieuwe uitbater van de vakantieparken is de 41-jarige Matthijs Stevens uit Den Bosch. Hij is oud-medewerker van het advocatenkantoor dat Gillis bijstaat in de zaak tussen hem en zijn ex-vrouw Nicole Kremers, meldt NOS.

18 april '24 (13:34)

Bezwaren omwonenden van de hand gewezen: 'asielhotel' Albergen komt er gewoon

De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

18 april '24 (11:25)

Amsterdam scherpt hotelbeleid aan: geen nieuwe hotels meer toegestaan

Heel Amsterdam is in het nieuwe hotelbeleid aangemerkt als ‘nee-gebied’. Dit betekent dat er geen nieuwe hotels in de stad bij mogen komen. Het doel van dit aangescherpte beleid is om overtoerisme te voorkomen. Amsterdam mag het aantal toeristenovernachtingen van 20 miljoen per jaar niet overschrijden. Voorheen hanteerde de stad een ‘nee-tenzij’-beleid in bepaalde gebieden. Dit melden de gemeente en NU.nl. 

17 april '24 ( 9:48)

Deze campings wonnen de ASCI Awards Benelux

Op 16 april was het weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de ASCI Awards Benelux. De winnaars hebben de prijs uit handen van ASCI-CEO Ramon van Reine ontvangen. Kampeerders uit heel Europa hebben gestemd op hun favoriete campings, meldt ASCI.

16 april '24 (13:27)

Fletcher Hotels niet bereid om asielopvang in hotels uit te breiden

Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.