Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Landal GreenParks missie: onvergetelijke vakanties voor iedereen mogelijk maken

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 12 min
location_on [xx]km
Onbezorgd op vakantie gaan is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Voor mensen met een beperking is niet alleen belangrijk dat een vakantiebestemming fysiek toegankelijk is, maar ook dat deze gastvrij en verwelkomend is. Bij Landal GreenParks is al een groot aantal jaren bezig met het mogelijk maken van onvergetelijke vakanties voor iedereen. Op de parken van de vakantieaanbieder staan onder andere speciale longvilla’s, gehoorvilla’s en visionvilla’s voor slechtzienden. “Daarbij gaat het niet alleen om de hardware, het zo toegankelijk mogelijk maken van vakantiewoningen en restaurants, maar er is ook aandacht voor de zachte kant, omgang en respect”, vertelt Anneke Mezger, hoofd faciliteiten & projecten bij Landal GreenParks. 
“In ons land hebben circa 1,4 miljoen mensen een matige of ernstige lichamelijke beperking, waarvan 400.000 ernstig. Deze groep wil graag op vakantie, maar doet dit vaak niet uit onzekerheid over wat men op de locatie gaat aantreffen of omdat een locatie niet toegankelijk is,” aldus Anneke Mezger. Om bredere bekendheid te geven aan de faciliteiten op de vakantieparken, werkt Landal sinds vorig jaar samen met Ongehinderd, een maatschappelijk gedreven onderneming, die met een app en website mensen met een beperking altijd en overal inzicht geeft in de toegankelijkheid van publieke locaties.
 

Trainingen voor medewerkers

 
Mezger: “Dit sluit nauw aan bij onze ambitie om onvergetelijke vakanties voor iedereen mogelijk te maken. Voor de invulling van de ‘zachte kant’ ontvangen onze medewerkers trainingen, waarbij ‘zelf ervaren centraal staat. We laten hen in een rolstoel zitten en met een speciale bril ontdekken wat je waarneemt met een visuele beperking. Ervaringsdeskundigen vertellen over hun ervaringen met de benadering door onze medewerkers.”
 

Drie categorieën aanpassingen

 
Aangepaste woningen zijn een vast onderdeel op alle nieuwbouwparken van Landal GreenParks, maar ook bij renovatie van bestaande accommodaties wordt gelet op aanpassingen aan een breder gebruik, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van vlakke inloopdouches. De vakantieaanbieder onderscheidt drie categorieën aangepaste accommodaties: breed toegankelijk voor gasten die minder goed ter been zijn; extra toegankelijk voor rolstoelgebruikers en speciaal toegankelijk, als het compleet voldoet aan alle toegankelijkheidscriteria, inclusief een hoog/laagbed en een onderrijdbare keuken.
 

Speciale concepten: Visionvilla, Gehoorvilla en Longvilla

 
Bovendien zijn er speciale accommodatieconcepten voor gasten met zicht- of gehoorproblemen, of die aan luchtwegaandoeningen lijden. Zo beschikken Landal Landgoed ’t Loo (Gelderland) en Landal Hoog Vaals (Limburg) over een zogeheten Visionvilla, speciaal bestemd voor gasten met een visuele beperking. Bij de inrichting is gewerkt met duidelijke contrasten, er is een geavanceerd verlichtingssysteem en aangepaste apparatuur. In en om het centrumgebouw is belijning aangebracht en de parkinformatie wordt in braille en grote letters aangeboden. De bungalow is voorzien van een omheinde tuin.
 
Landal Rabbit Hill en Landal Heihaas (Veluwe) beschikken over Gehoorvilla’s, voor gasten met een gehoorbeperking. Deze speciale bungalow voor slechthorenden is voorzien van een aantal slimme aanpassingen, maar ook extra functionele en leuke elementen. Zo is er een ringleiding voor weergave van radio-, dvd- en tv-geluid. De rookmelder is gekoppeld aan een wek- en waarschuwingssysteem. Dit systeem zorgt voor alarmering via intense lichtsignalen en een trilsignaal onder de matras. De wekker werkt ook op deze manier. Bij de receptie op Landal Rabbit Hill kan men ook gebruikmaken van de ringleiding.
 
Op een groot aantal parken beschikt Landal over bungalows voor mensen met luchtwegaandoeningen, zoals astma en COPD, de zogeheten Longvilla. Deze bungalows zijn voorzien van gladde vloerbedekking zoals laminaat- en tegelvloeren. Bij de keuze van het materiaal voor gordijnen en meubels zijn de richtlijnen van het Longfonds leidend geweest. Op een aantal parken is geen open haard in de accommodatie. De bungalows zijn volledig rookvrij en huisdieren zijn niet toegestaan. Daarnaast volgt de schoonmaakdienst speciale instructies bij het schoonmaken van de longvilla.
 

Nierdialyse, thuiszorg en mantelzorg

 
Op een tiental parken van Landal GreenParks kunnen nierpatiënten terecht voor vakantiedialyse in samenwerking met nabijgelegen ziekenhuizen.
 
Via partnerorganisatie Comfortzorg kan thuiszorghulp (verpleging en hulpmiddelen) op het vakantieadres worden aangeboden en op Landal De Waufsberg worden vakanties georganiseerd waarbij mantelzorgers worden ontzorgd, terwijl In Harmony zorgt voor een dagbesteding voor de zorgvrager.
 
 
Door: Nationale Recreatiegids
22 april '24 ( 9:03)

Oranjecamping op paardenrenbaan in Hamburg tijdens EK van de baan

De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

19 april '24 (11:43)

Campers mogen vanaf november niet meer op Klein Amerika staan

Mensen die met hun camper willen overnachten op parkeerterrein Klein Amerika in Gouda hebben daar alleen dit kampeerseizoen nog tijd voor. Vanaf 1 november is het namelijk niet meer toegestaan. Zo wordt de baan vrijgemaakt voor Gouwenaars die in de binnenstad willen parken. Niet iedereen is daar echter blij mee, meldt AD.

19 april '24 (10:13)

Nieuwe exploitant Gillis-parken bekend

Het mysterie rondom de nieuwe exploitant van de Oostappen vakantieparken, van Peter Gillis, is opgelost. De nieuwe uitbater van de vakantieparken is de 41-jarige Matthijs Stevens uit Den Bosch. Hij is oud-medewerker van het advocatenkantoor dat Gillis bijstaat in de zaak tussen hem en zijn ex-vrouw Nicole Kremers, meldt NOS.

18 april '24 (13:34)

Bezwaren omwonenden van de hand gewezen: 'asielhotel' Albergen komt er gewoon

De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

18 april '24 (11:25)

Amsterdam scherpt hotelbeleid aan: geen nieuwe hotels meer toegestaan

Heel Amsterdam is in het nieuwe hotelbeleid aangemerkt als ‘nee-gebied’. Dit betekent dat er geen nieuwe hotels in de stad bij mogen komen. Het doel van dit aangescherpte beleid is om overtoerisme te voorkomen. Amsterdam mag het aantal toeristenovernachtingen van 20 miljoen per jaar niet overschrijden. Voorheen hanteerde de stad een ‘nee-tenzij’-beleid in bepaalde gebieden. Dit melden de gemeente en NU.nl. 

17 april '24 ( 9:48)

Deze campings wonnen de ASCI Awards Benelux

Op 16 april was het weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de ASCI Awards Benelux. De winnaars hebben de prijs uit handen van ASCI-CEO Ramon van Reine ontvangen. Kampeerders uit heel Europa hebben gestemd op hun favoriete campings, meldt ASCI.

16 april '24 (13:27)

Fletcher Hotels niet bereid om asielopvang in hotels uit te breiden

Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

16 april '24 (13:21)

De verstening van campings leidt tot minder kampeerplaatsen

Ondanks de – toch matige – weersverwachting voor de komende week is het weer tijd voor het nieuwe kampeerseizoen. Begin deze maand werd het seizoen feestelijk geopend tijdens de Open Camping Dag. Nederlanders blijven onverminderd graag naar de campings komen, wat de kwestie doet doemen die al een tijdje speelt. Veel campings in Nederland verdwijnen om plaats te maken voor vakantiehuisjes. Het leidt tot een afname van betaalbare (kampeer)vakanties, maar ook tot een vermindering van het aantal kampeerplaatsen, meldt Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

15 april '24 (15:20)

Vakantiepark Resort Lexmond officieel open

Afgelopen zaterdag was de officiële opening van Resort Lexmond van parkbeheerder TopParken. Wethouder Ton van Maanen en Jet Köhnen van TopParken openden het park. voor de opening waren omwonenden uitgenodigd en in het eerste weekend was het mogelijk om de eerste vakantiewoningen te bekijken. Het nieuwe parkrestaurant, ThePark Lexmond, werd geopend, meldt TopParken.

15 april '24 (10:02)

Bouw van vakantiepark met treinwagons in Zeeland goedgekeurd

Na veertien jaar te hebben gewacht mogen Marco Harthoorn en zijn zakenpartner Peter Heeren eindelijk beginnen. Zij hebben een stuk grond, vlak naast het eindstation Hoedekenskerke van de stoomtrein Goes-Borsele gekocht in 2010. Daar willen zij een luxe vakantiepark aanleggen met treinwagons om in de overnachten. Nu kan de bouw ervan starten, meldt het AD.