Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Landal GreenParks missie: onvergetelijke vakanties voor iedereen mogelijk maken

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 12 min
location_on [xx]km
Onbezorgd op vakantie gaan is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Voor mensen met een beperking is niet alleen belangrijk dat een vakantiebestemming fysiek toegankelijk is, maar ook dat deze gastvrij en verwelkomend is. Bij Landal GreenParks is al een groot aantal jaren bezig met het mogelijk maken van onvergetelijke vakanties voor iedereen. Op de parken van de vakantieaanbieder staan onder andere speciale longvilla’s, gehoorvilla’s en visionvilla’s voor slechtzienden. “Daarbij gaat het niet alleen om de hardware, het zo toegankelijk mogelijk maken van vakantiewoningen en restaurants, maar er is ook aandacht voor de zachte kant, omgang en respect”, vertelt Anneke Mezger, hoofd faciliteiten & projecten bij Landal GreenParks. 
“In ons land hebben circa 1,4 miljoen mensen een matige of ernstige lichamelijke beperking, waarvan 400.000 ernstig. Deze groep wil graag op vakantie, maar doet dit vaak niet uit onzekerheid over wat men op de locatie gaat aantreffen of omdat een locatie niet toegankelijk is,” aldus Anneke Mezger. Om bredere bekendheid te geven aan de faciliteiten op de vakantieparken, werkt Landal sinds vorig jaar samen met Ongehinderd, een maatschappelijk gedreven onderneming, die met een app en website mensen met een beperking altijd en overal inzicht geeft in de toegankelijkheid van publieke locaties.
 

Trainingen voor medewerkers

 
Mezger: “Dit sluit nauw aan bij onze ambitie om onvergetelijke vakanties voor iedereen mogelijk te maken. Voor de invulling van de ‘zachte kant’ ontvangen onze medewerkers trainingen, waarbij ‘zelf ervaren centraal staat. We laten hen in een rolstoel zitten en met een speciale bril ontdekken wat je waarneemt met een visuele beperking. Ervaringsdeskundigen vertellen over hun ervaringen met de benadering door onze medewerkers.”
 

Drie categorieën aanpassingen

 
Aangepaste woningen zijn een vast onderdeel op alle nieuwbouwparken van Landal GreenParks, maar ook bij renovatie van bestaande accommodaties wordt gelet op aanpassingen aan een breder gebruik, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van vlakke inloopdouches. De vakantieaanbieder onderscheidt drie categorieën aangepaste accommodaties: breed toegankelijk voor gasten die minder goed ter been zijn; extra toegankelijk voor rolstoelgebruikers en speciaal toegankelijk, als het compleet voldoet aan alle toegankelijkheidscriteria, inclusief een hoog/laagbed en een onderrijdbare keuken.
 

Speciale concepten: Visionvilla, Gehoorvilla en Longvilla

 
Bovendien zijn er speciale accommodatieconcepten voor gasten met zicht- of gehoorproblemen, of die aan luchtwegaandoeningen lijden. Zo beschikken Landal Landgoed ’t Loo (Gelderland) en Landal Hoog Vaals (Limburg) over een zogeheten Visionvilla, speciaal bestemd voor gasten met een visuele beperking. Bij de inrichting is gewerkt met duidelijke contrasten, er is een geavanceerd verlichtingssysteem en aangepaste apparatuur. In en om het centrumgebouw is belijning aangebracht en de parkinformatie wordt in braille en grote letters aangeboden. De bungalow is voorzien van een omheinde tuin.
 
Landal Rabbit Hill en Landal Heihaas (Veluwe) beschikken over Gehoorvilla’s, voor gasten met een gehoorbeperking. Deze speciale bungalow voor slechthorenden is voorzien van een aantal slimme aanpassingen, maar ook extra functionele en leuke elementen. Zo is er een ringleiding voor weergave van radio-, dvd- en tv-geluid. De rookmelder is gekoppeld aan een wek- en waarschuwingssysteem. Dit systeem zorgt voor alarmering via intense lichtsignalen en een trilsignaal onder de matras. De wekker werkt ook op deze manier. Bij de receptie op Landal Rabbit Hill kan men ook gebruikmaken van de ringleiding.
 
Op een groot aantal parken beschikt Landal over bungalows voor mensen met luchtwegaandoeningen, zoals astma en COPD, de zogeheten Longvilla. Deze bungalows zijn voorzien van gladde vloerbedekking zoals laminaat- en tegelvloeren. Bij de keuze van het materiaal voor gordijnen en meubels zijn de richtlijnen van het Longfonds leidend geweest. Op een aantal parken is geen open haard in de accommodatie. De bungalows zijn volledig rookvrij en huisdieren zijn niet toegestaan. Daarnaast volgt de schoonmaakdienst speciale instructies bij het schoonmaken van de longvilla.
 

Nierdialyse, thuiszorg en mantelzorg

 
Op een tiental parken van Landal GreenParks kunnen nierpatiënten terecht voor vakantiedialyse in samenwerking met nabijgelegen ziekenhuizen.
 
Via partnerorganisatie Comfortzorg kan thuiszorghulp (verpleging en hulpmiddelen) op het vakantieadres worden aangeboden en op Landal De Waufsberg worden vakanties georganiseerd waarbij mantelzorgers worden ontzorgd, terwijl In Harmony zorgt voor een dagbesteding voor de zorgvrager.
 
 
Door: Nationale Recreatiegids
26 juli '24 (14:26)

Eerste gasten arriveren bij nieuw Roompot Hillview Resort in Belgische Ardennen

Het nieuwe vakantiepark van Roompot, het Hillview Resort Grandvoir in de Belgische Ardennen is onlangs geopend. Dit resort betekent de intrede van de organisatie in de Ardennen. Hier biedt Roompot een zestiental hotelkamers en 84 lodges aan voor wie de Ardennen wil verkennen. Ook beschikt het resort over een luxe restaurant, meldt Roompot.

26 juli '24 (11:38)

Voorlopig stopt chaletbouw op camping Vogelenzang

MarinaParken zal nog even moeten wachten voordat zij kunnen beginnen met de bouw van 350 chalets op het terrein van camping Vogelenzang in het gelijknamige dorp. Daar wilde de organisatie mee starten zonder dat zij in bezit zijn van een bouwvergunning. Dat heeft de gemeente een halt toe geroepen: die is wel degelijk nodig, meldt NH Nieuws.

25 juli '24 (10:17)

Woonbestemming op vakantiepark: Hoogeveen besluit over kosten eigenaren

Binnen het project Vitale Vakantieparken Drenthe gaat de gemeente Hoogeveen vakantieparken in Nuilerveld, Schoonhoven en Martensplek transformeren naar woonbestemming. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat eigenaren een bijdrage van 6.500 euro exclusief eventuele individuele kosten moeten betalen om mee te doen aan de transformatie. De woonbestemming voor de genoemde parken is nog geen feit. Dit meldt de gemeente Hoogeveen. 

23 juli '24 ( 9:35)

Kind gered uit water en gereanimeerd bij vakantiepark ‘t Loo

Maandag is een jongen (6) te water geraakt bij vakantiepark ’t Loo in Oldebroek. Dat gebeurde bij de zwemplas naast het vakantiepark op Landal landgoed ’t Loo. Het jongetje moest gereanimeerd worden en is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd, meldt de Stentor.

22 juli '24 (13:16)

Vooral campings op de grens zullen btw-verhoging voelen

De grensregio in Noord-Brabant is bezorgd om de aangekondigde btw-verhoging. Vooral de campings en vakantieparken op de grens vrezen hun gasten te verliezen aan het buitenland. Die kunnen daar voor een lager tarief verblijven. Branchevereniging Recron sprak zich al eerder negatief uit over het besluit door het ‘oliedom’ te noemen, meldt Brabants Dagblad.

22 juli '24 (10:11)

Waar mag je je caravan of camper parkeren?

Kamperen (in een caravan of camper) is in populariteit aan het winnen. En waar meer caravans zijn, moeten ook meer opslagplekken zijn. De run op stallingsplekken neemt zo snel toe, dat de stallingen met flinke wachtlijsten kampen, meldt NOS.

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.