Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Noord-Holland zet streep door plan voor hotel in Beusebos bij Purmerend

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland geven een reactieve aanwijzing aan de gemeenteraad van Purmerend op een bestemmingsplan dat ziet op de bouw van een hotel in het Beusebos. Daarmee wordt ingegrepen op een besluit van de gemeenteraad van Purmerend. Dit meldt de provincie Noord-Holland.
Gedeputeerde Staten verstuurden deze reactieve aanwijzing vandaag aan de gemeenteraad van Purmerend, dat op 23 september instemde met het bestemmingsplan. De gemeenteraad gaat daarin geheel voorbij
aan bezwaren die Gedeputeerde Staten eerder uitten in een zienswijze.
 
Daarom rest nu geen andere optie dan een reactieve aanwijzing. Een reactieve aanwijzing stelt (een deel van) een bestemmingsplan zoals aangenomen door de gemeenteraad deels of geheel buiten werking. Dit is een bevoegdheid van Gedeputeerde Staten.
 

Zienswijze genegeerd

 
Op 21 juni 2021 zonden Gedeputeerde Staten de gemeente Purmerend een zienswijze op het bestemmingsplan dat voorziet in de aanleg van een hotel in het Beusebos. De zienswijze werd ingediend omdat het bestemmingsplan op punten strijdig is met de Omgevingsverordening 2020 zoals vastgesteld door Provinciale Staten.
 
Zo betreft het hier landelijk gebied waar niet zomaar nieuwe ontwikkelingen mogen plaatsvinden. Die moeten passen in het landelijk gebied en dat is hier niet het geval. De gemeente negeert het provinciaal belang door pertinent te ontkennen dat het hier om “Landelijk Gebied” gaat. Daarom weigert het de plannen aan te passen.
 
Daarnaast werd de gemeente verzocht het plan volgens het advies van de  onafhankelijke Adviescommissie Ruimtelijke Ordening (ARO) ter beoordeling voor te leggen aan de Rijksdienst Cultuur Erfgoed (RCE) en (via de Rijksdienst) aan de UNESCO in Parijs vanwege de nabijheid van de Stelling van Amsterdam en de Beemster, beiden immers UNESCO werelderfgoed. Dat weigert de gemeente.
 

Geen andere optie

 
Cees Loggen, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening: “Gedeputeerde Staten vinden het zeer spijtig dat wij moeten overgaan tot deze stap. Eerder zonden wij een zienswijze. Deze legde de gemeente naast zich neer. Nu heeft de Purmerendse gemeenteraad op voorspraak van het college van B&W het bestemmingsplan vastgesteld. Daarom geven wij nu deze reactieve aanwijzing.”
 
Gemeenten hebben de mogelijkheid bezwaar te maken tegen een reactieve aanwijzing door het indienen van beroep bij de Afdeling bestuursrechtrechtspraak van de Raad van State.
 
De reactieve aanwijzing wordt zeer binnenkort gepubliceerd op ruimtelijkeplannen.nl.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
12 april '24 (14:08)

Grote kans dat camping Holten plaatsmaakt voor luxe vakantiepark

Waar het nog rustig is aan de Wildweg tussen Rijssen en Holten, zal dat waarschijnlijk niet lang meer duren. Op het terrein van de voormalige Camping De Prins, wat al jarenlang leegstaat, wil een vakantieparkondernemer een luxe vakantiepark neerzetten. De gemeenteraad stemde hiermee in, wat betekent dat de bouw ervan aan het eind van het jaar begint, meldt Tubantia.

11 april '24 (10:59)

Bouw nieuwe chalets Yn ‘e Lijte: elf vakantieparkbewoners moeten weg

Op het B-veld aan Yn ‘e Lijte in het Friese Grou hebben elf bewoners al jaren een vast plekje. Maar nu het park is overgenomen, worden er 22 duurzame chalets gebouwd. Onder meer op hun plek. Zij moeten dus weg. Hun huurcontract is via een brief opgezegd. Maar de bewoners laten het er niet bij zitten. Ze hebben de handen ineengeslagen en overwegen juridische stappen. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

10 april '24 ( 9:52)

Kamperen op Camping Geversduin in Castricum? Neem dan maar een bootje mee

Zoals het er nu naar uitziet wordt het lastig kamperen op een flink aantal standplaatsen bij camping Geversduin in Castricum. De camping heeft te maken met flinke wateroverlast. Er staan 250 campingplaatsen onder water. Een domper voor de camping, maar ook voor de gasten. Die zitten nu in onzekerheid of zij wel of niet hun vakantie op de camping kunnen vieren, meldt NH Nieuws.

09 april '24 (15:53)

Verdediging Peter Gillis mag getuigen horen in fraudezaak

De verdediging van vakantieparkeigenaar en realityster Peter Gillis mag per vakantiepark een medewerker als getuige horen in de fraudezaak tegen Gillis. Ook mag de verdediging een medewerker van de Belastingdienst en twee medewerkers van de Oostappengroep van Gillis als getuigen horen, evenals de leider van het team dat boekenonderzoek verrichtte in de vakantieparken. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald. Ook de advocaten van de dochter van Peter Gillis en diens ex-vrouw mogen deze getuigen horen.

09 april '24 ( 9:37)

Gemeente stelt eis afsluiten gas op vakantiepark Gillis uit

Toch minder lastig douchen en koken voor de bewoners van het vakantiepark Prinsenmeer in Ommel. De gemeente Asten had eerder geëist dat de aansluiting van de propaangastank op het park voor 9 april moest zijn afgesloten. Dat hoeft nu niet meer. Maandag besloot de gemeente dat dit wordt uitgesteld tot na een kort geding. Die heeft Gillis aangespannen tegen de dwangsom voor het niet afsluiten van het gas, meldt de Telegraaf.

08 april '24 (12:53)

Nederlanders blijven graag kamperen

Gewapend met een tent en gasstelletje gaan meer dan 4,4 miljoen kampeerders in Nederland vakantievieren. Mensen gaan graag meerdere keren met hun eigen kampeermiddelen op pad. Dit blijkt uit de Kampeermonitor van Stichting Open Camping Dag. In het onderzoek gaf meer dan de helft van de 4.000 ondervraagden aan vaker dan vier keer per jaar op pad te gaan met eigen kampeergerei. Daarvan kampeert 84 procent het liefst in eigen land, meldt Stichting Open Camping Dag.

08 april '24 (11:34)

Pilot op Camping de Eekhoorn is inkijkje in opgeknapt vakantiepark

Het gebeurt steeds vaker dat mensen zich (noodgedwongen) permanent op een vakantiepark vestigen. Dat gebeurt doorgaans op verouderde parken en brengt de nodige problemen met zich mee. Op sommige plekken willen gemeenten en organisaties een poging wagen om te voorkomen dat deze parken afglijden. Zo is in West-Brabant een pilot geweest in de gemeente Oosterhout. Het doel was om een verouderd park weer ‘gezond’ te maken en tegelijkertijd zorg te bieden aan mensen in (woning)nood, meldt GGD West-Brabant.

08 april '24 (10:01)

Peter Gillis stelt gastank op Prinsenmeer buiten gebruik om dwangsom te voorkomen

Het wordt lastig koken en douchen op vakantiepark Prinsenmeer in Ommel. De uitbater van het park, parkondernemer Peter Gillis, heeft daar de propaangastank op het park afgesloten. Hiermee wil hij een dwangsom van de gemeente ontlopen. Het zorgt er wel voor dat de bewoners van het park geen warm water en gas in hun woningen hebben, meldt Brabants Dagblad.

05 april '24 (14:36)

Gillispark schiet opnieuw in de fout: mogelijk dwangsommen voor permanente bewoners

Bij een controle donderdag op vakantiepark Marina Beach in het Zeeuwse Hoek is op acht adressen permanente bewoning geconstateerd. Dat meldt de gemeente Terneuzen, waar Hoek onder valt, vrijdag. Het vakantiepark behoort tot de Oostappen Groep, het bedrijf van televisiebekendheid Peter Gillis.

05 april '24 (10:46)

Drie twijfelende partijen beslissen over toekomst vakantiepark Het Rutbeek

In Enschede ligt er een plan om een vakantiepark te bouwen met 250 woningen bij Het Rutbeek. Maar of die er echt komt te staan, is nog niet duidelijk. In de gemeenteraad zijn de partijen PvdA, CDA en PVV niet zeker of zij wel willen instemmen met het plan voor het recreatiepark. Dat zal volgende maand blijken, wanneer de fracties een definitief besluit moeten nemen. Volgens de onderneming achter het plan worden alle bestaande regels nageleefd en overweegt naar de rechter te stappen als de gemeenteraad niet meewerkt, meldt RTV Oost.