Nederlanders lezen in de zomer meer thrillers dan in de winter

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Nederlanders lezen in de zomermaanden meer spannende boeken dan in de wintermaanden. Het aandeel thrillers in alle verkochte boeken ligt in juli en augustus twee keer zo hoog als in november en december. In totaal zijn bijna vier op de tien verkochte romans een spannend boek.

Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting CPNB, die de boekenbranche vertegenwoordigt, en de website Bungalowparkoverzicht.nl. Zij hebben de data van de boekenverkoop tussen 2005 en nu geanalyseerd.

Boeken over gezondheid en psychologie zijn daarentegen een stuk minder in trek bij hogere temperaturen. Waar in de winter 7,5 procent van de best verkochte boeken tot dit genre behoort, is dit in de zomer slechts 1,3 procent. Ook kookboeken kopen Nederlanders twee keer zo vaak in de winter als in de zomer.

Van alle boeken die sinds 2005 in de zomerperiode tot de meest gelezen boeken behoren, staat ‘De vliegeraar’ van Khaled Hosseini bovenaan. Dit boek was mateloos populair onder zomerlezers in de jaren 2006, 2007 en 2008. De meest gelezen zomerauteur van de afgelopen vijftien jaar is Karin Slaughter.

Door: ANP