Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Coronacrisis halveert omzet van hotelconcern Hilton

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het Amerikaanse hotelconcern Hilton Worldwide, bekend van de Hilton-hotels en merken als DoubleTree by Hilton, is in 2020 keihard geraakt door de coronacrisis. Wegens wereldwijde reisbeperkingen dook het aantal hotelgasten omlaag en daardoor boekte het bedrijf ruim de helft minder omzet.

Daarbij vielen de resultaten voor het vierde kwartaal tegen omdat het coronavirus in grote delen van de wereld oplaaide en dat zorgde voor nieuwe reisbeperkingen en lockdownmaatregelen. De omzet per beschikbare kamer, een maatstaf die veel gebruikt wordt in de hotelwereld, kelderde in het vierde kwartaal op jaarbasis met bijna 60 procent naar 40,70 dollar. In Azië waren vorig jaar met 44 procent de meeste kamers bezet, en in Europa met 28,6 procent de minste.

De kostenbesparingen van het bedrijf konden de dalende opbrengsten bij lange na niet goedmaken. Hilton leed in het hele jaar een verlies van 720 miljoen dollar op een omzet van 4,3 miljard dollar. In 2019 werd nog 886 miljoen dollar winst geboekt. Toen waren de opbrengsten 9,5 miljard dollar.

Nieuwe hotels

In juni maakte de hotelketen bekend wereldwijd ongeveer 2100 kantoorbanen te schrappen. Ook werd personeel langer op verlof gestuurd, moesten werknemers korter werken en salarissen werden voor langere tijd verlaagd.

Toch opende Hilton vorig jaar 414 nieuwe hotels, waarvan 154 in het vierde kwartaal. Zo opende het bedrijf in Xiamen in december zijn driehonderdste hotel in China.

2570 hotels wereldwijd

De onderneming en haar dochtermerken hadden op 31 december bijna 2570 hotels wereldwijd met in totaal meer dan 397.000 kamers. In Nederland gaat het om vijftien hotels, waaronder het Waldorf Astoria in het centrum van Amsterdam.

Ondanks de lockdowns in veel landen in de wereld zijn vrijwel alle hotels van Hilton wel gewoon open. Het concern laat weten dat per 10 februari dit jaar mensen in 97 procent van al zijn hotels een kamer kunnen krijgen.

Door: ANP

13 juni '24 (15:01)

Leonardo Hotels breidt uit met 12 Nederlandse hotels

Leonardo Hotels breidt flink uit in Nederland door de overname van Zien Group, inclusief 12 hotels. Hierdoor groeit hun portfolio in de Benelux tot 28 hotels. Vijf van de nieuwe aanwinsten liggen in Amsterdam, en er komen ook hotels in Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Maastricht bij. Deze overname brengt 1.522 kamers extra, wat het totaal in Nederland en België op 4.161 kamers brengt. De transactie wordt in kwartaal 3 in 2024 verwacht en sluit aan bij Leonardo's groeistrategie in de Benelux.

13 juni '24 (11:30)

Van uitstel komt toch geen afstel: bouw Hotel & Resort De Hondsrug eindelijk van start

Het heeft even moeten duren, maar deze week is de bouw van Hotel & Resort De Hondsrug van ontwikkelaar Dormio eindelijk gestart. Eigenlijk wilde Dormio in 2022 al beginnen met de bouw ervan, maar door bezwaren van omwonenden, stijgende bouwkosten en minder vraag naar vakantiehuizen werd dat telkens uitgesteld. Dit meldt RTV Drenthe.

12 juni '24 (11:53)

Gemeente Midden-Groningen wil weer handhaven op permanente bewoning

Als het aan het college van B&W van de gemeente Midden-Groningen ligt wordt er weer gehandhaafd op de permanente bewoning op vakantieparken. Dat is voornamelijk in het belang van de lokale ondernemers en de economie, meldt RTV Noord.

12 juni '24 (10:05)

Geen referendum over vakantiepark Het Rutbeek: bouw 250 bungalows kan doorgaan

Gemeente Enschede heeft de knoop doorgehakt. Het vakantiepark in Enschede, Het Rutbeek, krijgt een omvang van 250 vakantiewoningen. Daar heeft de gemeenteraad groen licht voor gegeven. Het referendum over het vakantiepark is daarmee opgeschort, meldt RTV Oost.

11 juni '24 (13:18)

Ook in Noord-Holland zijn campingeigenaren bang voor ‘onbetaalbare vakanties’

Dat vooral mensen met een kleine portemonnee worden geraakt door de btw-verhoging op logies lijkt een gegeven. Het nieuwe kabinet is van plan om de belasting van 9 procent te verhogen naar 21 procent. Daardoor betaal je al snel tientallen euro’s extra voor een overnachting. Ook op vakantieparken in Noord-Holland groeien de zorgen, meldt NH Nieuws.

10 juni '24 (15:16)

Ruzie op camping in Veere: man valt bekende aan met ploertendoder

Afgelopen nacht is een ruzie tussen twee bekenden op een camping in het Zeeuwse Veere uitgelopen tot de aanhouding van een 40-jarige man. Daarbij zou de man de andere man, tevens een bekende, met een ploertendoder op het hoofd hebben geslagen. Hij is met een flinke hoofdwond naar het ziekenhuis gebracht, meldt PZC. 

10 juni '24 (14:49)

Vakantiehuizen in Drentse Schipborg krijgen geen woonbestemming

Met een onderzoek van de gemeente Aa en Hunze in Drenthe moest worden gekeken naar de mogelijkheid om de vakantiehuizen aan de Zeegserweg in Schipborg een woonbestemming te geven. De conclusie van de gemeente: nee. Er zou te veel geluidsoverlast zijn door de N34, meldt RTV Drenthe. 

07 juni '24 (13:32)

Camping Enkhuizen maakt zich zorgen over komst parkeerterrein

Medewerkers en omwonenden van camping De Vest in Enkhuizen zijn bang dat de mogelijke komst van een parkeerterrein naast de camping overlast gaat veroorzaken. De gemeente wil hiermee de parkeerdruk in de stad verlagen. Mogelijk gaat dit echter ten koste van de rust op de camping en zitten vakantiegangers vervolgens in de uitlaatgassen terwijl ze luisteren naar zingende motoren. Dat meldt NH Nieuws.

07 juni '24 ( 8:48)

Vakbond FNV wil gesprek met Roompot/Landal Greenparks over verhuizing

Vakbond FNV Recreatie wil in gesprek met de directie van Roompot/Landal Greenparks over de verhuizing van de kantoren naar Amsterdam. De vorig jaar gefuseerde vakantieconcerns willen hun Nederlandse kantoren grotendeels samenvoegen in Amsterdam. Veel medewerkers van de locaties in Goes, Zwolle en Den Haag willen volgens vakbondsbestuurder Carlo Snoek niet met hun gezin verhuizen naar Amsterdam.

06 juni '24 (11:10)

Landal Vakantiepark de Strabrechtse Vennen officieel geopend maar nog niet af

Sinds afgelopen weekend is het Landal Vakantiepark de Strabrechtse Vennen officieel geopend. Het vakantiepark bevindt zich in het Noord-Brabantse Someren, tussen de Strabrechtse Heide en Nationaal Park De Grote Peel. Er zijn 170 vakantiewoningen opgeleverd en er is straks een familierestaurant met panoramaterras met uitzicht op de recreatieplas. De eerste gasten hebben uiteenlopende meningen over het nieuwe park. De een vindt de huisjes en faciliteiten geweldig en de ander had graag meer groen gezien. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.