Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kleine reisspecialisten: voucherfonds lost problemen niet op

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Kleinere, gespecialiseerde reisorganisaties vrezen "wéér" overgeslagen te worden bij de in de maak zijnde extra coronasteunmaatregelen van het kabinet. Volgens de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) komen ondernemers in de reisbranche nu nauwelijks in aanmerking voor de TVL en Tozo-regelingen of inkoopcompensatie. En dan moeten reisorganisaties binnenkort waarschijnlijk ook nog veel consumenten gaan terugbetalen, omdat zij vorig jaar een voucher hebben gekregen voor een niet uitgevoerde vakantie.

"Dat geld is er niet. Dat is immers grotendeels betaald aan accommodaties en transport op de reisbestemming. En die geven dat niet terug aan de reisondernemer", stelt de VvKR. Om dit soort problemen voor te zijn is er een speciaal voucherfonds in het leven geroepen. Maar volgens de vereniging lost dat fonds het probleem niet op. "Dat is een lening. Lenen zonder uitzicht op inkomen om de lening af te lossen duwt ondernemers verder in de problemen."

Omdat de meeste reisondernemers eenmanszaken zijn, vreest de VvKR dat ondernemers ook persoonlijk in de financiële problemen zullen komen. "Na de verkoop van het huis wachten de schuldsanering en de voedselbank", aldus de organisatie waarbij circa vierhonderd aanbieders van pakketreizen en andere reisspecialisten zijn aangesloten.

Meer branches hebben de indruk dat ze nog buiten de boot vallen bij de steunmaatregelen. Volgens de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten Anbos zouden negen op de tien schoonheidsspecialisten geen aanspraak kunnen maken op de aangescherpte Tozo-regeling, de inkomenssteun voor zzp'ers. Het overgrote deel grijpt naast de steun omdat het inkomen van de partner wordt meegeteld. Zzp'ers die kunnen terugvallen op het inkomen van hun partner hebben geen recht meer op financiële steun. Anbos drong om deze reden eerder al aan op extra overheidshulp voor de eigen beroepsgroep.

Door: ANP

19 juni '24 (14:24)

EuroParcs start met bouw Enkhuizerzand: dit gaat er allemaal gebeuren

Een langlopend project in de gemeente Enkhuizen wordt nu ingekleurd. De afgelopen maanden is vakantieparkexploitant EuroParcs druk bezig geweest om een deel van het Enkhuizerzand klaar te stomen voor de bouw van een vakantiepark. Daar komen in totaal 126 vakantiewoningen te staan. Ook wordt het recreatiegebied op de schop genomen, melden gemeente Enkhuizen en Ons Westfriesland.

19 juni '24 (11:42)

Bungaloweigenaar moet zonnepanelen van dak vakantiehuis verwijderen

De rechtbank in Noord-Holland heeft bepaald dat de eigenaar van een bungalow op vakantiepark ‘t Geestemerambacht in Schoorldam de zonnepanelen op het dak moet verwijderen. Dit zou in strijd zijn met de erfpachtvoorwaarden, meldt Solar Magazine.

18 juni '24 (14:19)

Provincie Zeeland vraagt Roompot af te zien van verhuizing

De provincie Zeeland roept Roompot Vakantieparken op af te zien van de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van Goes naar Amsterdam. Gedeputeerde Staten wijzen onder meer op de gevolgen voor het personeel als het recreatiebedrijf de verhuizing doorzet.

18 juni '24 (10:13)

Camping in Ermelo eerste in Nederland met predicaat hofleverancier

Bakkers en bloemisten gingen deze onderneming al voor. Nu kan een camping in Ermelo zich ook achter deze bedrijven scharen. Camping De Paalberg heeft als eerste en momenteel ook enige camping de onderscheiding als hofleverancier ontvangen. “Het is alsof we de Champions League hebben gewonnen.” Dat meldt RTL Nieuws.

18 juni '24 ( 9:48)

NVM: run op vakantiewoningen nam af in 2023

Vorig jaar zijn er een derde minder vakantiewoningen verkocht dan in 2022. Daarmee zijn de aantallen lager dan in de topjaren 2021 en 2022. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘De Nederlandse markt voor recreatiewoningen, 2023’ van NVM. Wel is de gemiddelde prijs voor een vakantiewoningen licht gestegen in vergelijking met 2022. In 2023 betaalde je gemiddeld 228.000 euro voor een vakantiewoning. Dat meldt NVM.

17 juni '24 (11:28)

Vermoedelijke brandstichting op vakantiepark Hooge Mierde

Afgelopen zaterdagavond woedde er een brand in twee chalets op vakantiepark Zwartven aan de Park Zwartven in Hooge Mierde. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Er waren geen mensen in de chalets doen de brand uitbrak, meldt 112Brabant.

14 juni '24 (12:51)

Plekje op camping Prinsenmeer kan worden geboekt, maar is nog wel even dicht (dus doe het niet)

Na maanden heeft de nieuwe exploitant van Camping Prinsenmeer in Ommel een vergunning aangevraagd. Dat laat de gemeente Asten weten, meldt Omroep Brabant. De nieuwe uitbater nam de camping over van televisiebekendheid Peter Gillis. Ondanks dat deze nog enige maanden gesloten blijft, kan je nog steeds een vakantie boeken via de website.

14 juni '24 ( 8:54)

Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.

13 juni '24 (15:01)

Leonardo Hotels breidt uit met 12 Nederlandse hotels

Leonardo Hotels breidt flink uit in Nederland door de overname van Zien Group, inclusief 12 hotels. Hierdoor groeit hun portfolio in de Benelux tot 28 hotels. Vijf van de nieuwe aanwinsten liggen in Amsterdam, en er komen ook hotels in Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Maastricht bij. Deze overname brengt 1.522 kamers extra, wat het totaal in Nederland en België op 4.161 kamers brengt. De transactie wordt in kwartaal 3 in 2024 verwacht en sluit aan bij Leonardo's groeistrategie in de Benelux.

13 juni '24 (11:30)

Van uitstel komt toch geen afstel: bouw Hotel & Resort De Hondsrug eindelijk van start

Het heeft even moeten duren, maar deze week is de bouw van Hotel & Resort De Hondsrug van ontwikkelaar Dormio eindelijk gestart. Eigenlijk wilde Dormio in 2022 al beginnen met de bouw ervan, maar door bezwaren van omwonenden, stijgende bouwkosten en minder vraag naar vakantiehuizen werd dat telkens uitgesteld. Dit meldt RTV Drenthe.