Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lastminuteboeker redt kerstperiode voor vakantieparken

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Een fikse toename van het aantal lastminuteboekingen uit Nederland redt de kerstperiode van vakantieparken. Waar ze normaal gesproken al maanden van tevoren zijn volgeboekt voor de feestdagen, staan veel bungalows door de lockdownmaatregelen nu nog leeg. Duitse of Belgische gasten blijven thuis of in eigen land. Doordat Nederlanders op het laatste moment weg proberen te komen uit de lockdownsferen thuis, blijft het aantal gasten voor ketens als Roompot of Center Parcs nog enigszins op peil

"Normaal zitten we deze periode helemaal vol, nu maar voor de helft. Maar we zijn tevreden voor nu", vertelt een woordvoerder van Center Parcs, dat in Nederland negen vakantieparken heeft. Enerzijds kreeg het bedrijf veel afzeggingen of omboekingen te verduren. "Maar we hadden evenzoveel lastminuteboekingen. Je merkt dat mensen graag het thuiskantoor ontvluchten voor een moment van echt contact met de gezinsleden."

Hoewel de zegsman geen exacte cijfers heeft over het aantal boekingen dat op het laatste moment wordt gedaan, schat hij dat het aantal late beslissers "vijf, zes misschien wel zeven keer hoger ligt dan normaal." De prijs voor een verblijf tijdens Kerstmis kan deze dagen dan ook gemakkelijk de helft lager zijn dan gangbare tarieven. Volgens Center Parcs komt dat deels doordat veel faciliteiten, zoals tropische zwembaden of overdekte bowling- of speelplaatsen, zijn gesloten om coronabesmettingen tegen te gaan.

Vakantiepark in plaats van skitrip

Roompot, goed voor ongeveer 120 vakantieparken in Nederland, is normaal gesproken voor 25 tot 35 procent van zijn gasten afhankelijk van Belgen of Duitsers. Een deel van die leemte wordt opgevuld door Nederlanders die bijvoorbeeld hun skitripje niet zien doorgaan en op het laatste moment in eigen land nog een alternatief zoeken. Maar volledig compenseren doen zij het verlies niet. Vooral kustparken in Zeeland zijn populair, wat volgens Roompot te maken heeft met het "gevoel van vrijheid" die strandwandelingen geven.

Om de vakanties voor gasten te midden van alle horecasluitingen niet al te sober te laten worden, biedt Roompot gedurende lockdown ook de bezorging van menu's aan. Daarnaast zijn activiteiten aangepast aan groepen of mensen die alleen op pad willen met hun gezin. "We proberen het individueler te organiseren, door van een strandwandeling een speurtocht te maken", laat een woordvoerder weten.

Ook het enthousiasme voor losstaande vakantiehuizen is groot, meldt de online-aanbieder van vakantiewoningen in de natuur Natuurhuisje.nl. Voor de eerste twee weken van januari vervijfvoudigde het aantal boekingen op de site vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral stelletjes en gezinnen zoeken nog op het laatste moment naar plek in een vakantiewoning in landelijk of natuurrijk gebied.

Door: ANP

20 juni '24 (10:58)

Gemeente voert handhavingscontrole uit op Villapark Panjevaart

Villapark Panjevaart wordt de afgelopen jaren niet meer recreatief gebruikt, maar voor huisvesting van arbeidsmigranten. De gemeente Halderberge voerde deze week een handhavingscontrole uit om vast te stellen wie er op het Villapark verblijven en waar. Dit meldt de gemeente. 

19 juni '24 (14:24)

EuroParcs start met bouw Enkhuizerzand: dit gaat er allemaal gebeuren

Een langlopend project in de gemeente Enkhuizen wordt nu ingekleurd. De afgelopen maanden is vakantieparkexploitant EuroParcs druk bezig geweest om een deel van het Enkhuizerzand klaar te stomen voor de bouw van een vakantiepark. Daar komen in totaal 126 vakantiewoningen te staan. Ook wordt het recreatiegebied op de schop genomen, melden gemeente Enkhuizen en Ons Westfriesland.

19 juni '24 (11:42)

Bungaloweigenaar moet zonnepanelen van dak vakantiehuis verwijderen

De rechtbank in Noord-Holland heeft bepaald dat de eigenaar van een bungalow op vakantiepark ‘t Geestemerambacht in Schoorldam de zonnepanelen op het dak moet verwijderen. Dit zou in strijd zijn met de erfpachtvoorwaarden, meldt Solar Magazine.

18 juni '24 (14:19)

Provincie Zeeland vraagt Roompot af te zien van verhuizing

De provincie Zeeland roept Roompot Vakantieparken op af te zien van de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van Goes naar Amsterdam. Gedeputeerde Staten wijzen onder meer op de gevolgen voor het personeel als het recreatiebedrijf de verhuizing doorzet.

18 juni '24 (10:13)

Camping in Ermelo eerste in Nederland met predicaat hofleverancier

Bakkers en bloemisten gingen deze onderneming al voor. Nu kan een camping in Ermelo zich ook achter deze bedrijven scharen. Camping De Paalberg heeft als eerste en momenteel ook enige camping de onderscheiding als hofleverancier ontvangen. “Het is alsof we de Champions League hebben gewonnen.” Dat meldt RTL Nieuws.

18 juni '24 ( 9:48)

NVM: run op vakantiewoningen nam af in 2023

Vorig jaar zijn er een derde minder vakantiewoningen verkocht dan in 2022. Daarmee zijn de aantallen lager dan in de topjaren 2021 en 2022. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘De Nederlandse markt voor recreatiewoningen, 2023’ van NVM. Wel is de gemiddelde prijs voor een vakantiewoningen licht gestegen in vergelijking met 2022. In 2023 betaalde je gemiddeld 228.000 euro voor een vakantiewoning. Dat meldt NVM.

17 juni '24 (11:28)

Vermoedelijke brandstichting op vakantiepark Hooge Mierde

Afgelopen zaterdagavond woedde er een brand in twee chalets op vakantiepark Zwartven aan de Park Zwartven in Hooge Mierde. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Er waren geen mensen in de chalets doen de brand uitbrak, meldt 112Brabant.

14 juni '24 (12:51)

Plekje op camping Prinsenmeer kan worden geboekt, maar is nog wel even dicht (dus doe het niet)

Na maanden heeft de nieuwe exploitant van Camping Prinsenmeer in Ommel een vergunning aangevraagd. Dat laat de gemeente Asten weten, meldt Omroep Brabant. De nieuwe uitbater nam de camping over van televisiebekendheid Peter Gillis. Ondanks dat deze nog enige maanden gesloten blijft, kan je nog steeds een vakantie boeken via de website.

14 juni '24 ( 8:54)

Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.

13 juni '24 (15:01)

Leonardo Hotels breidt uit met 12 Nederlandse hotels

Leonardo Hotels breidt flink uit in Nederland door de overname van Zien Group, inclusief 12 hotels. Hierdoor groeit hun portfolio in de Benelux tot 28 hotels. Vijf van de nieuwe aanwinsten liggen in Amsterdam, en er komen ook hotels in Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Maastricht bij. Deze overname brengt 1.522 kamers extra, wat het totaal in Nederland en België op 4.161 kamers brengt. De transactie wordt in kwartaal 3 in 2024 verwacht en sluit aan bij Leonardo's groeistrategie in de Benelux.