Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Consumentenbond: 'Grote kans dat Airbnb servicekosten moet terugbetalen'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De kans dat Airbnb flink in de buidel moet tasten om aan Nederlandse huurders servicekosten terug te betalen, is na een advies aan de Hoge Raad aanzienlijk gegroeid. Dat stelt de Consumentenbond na bestudering van een zaak bij de hoogste civiele rechter rond Booking.com.

Booking.com ligt al jaren in de clinch met de stichting die de pensioenen voor werknemers in de reisbranche regelt. Volgens deze stichting moet ook het online boekingsplatform deelnemen aan dit pensioenfonds, omdat het bedrijf in feite als reisagent optreedt. Booking.com protesteert daar tegen. Centraal bij die kwestie staat de vraag of Booking.com een bemiddelaar is.

In tegenstelling tot lagere rechters, geeft de advocaat-generaal van de Hoge Raad de stichting voor reisbranchepensioenen gelijk. Booking.com is volgens de belangrijke adviseur wel degelijk een bemiddelaar, omdat het bij hotels een commissie in rekening brengt voor iedere via de website geboekte kamer.

Dienen van twee heren

Volgens de Consumentenbond is de conclusie een grote opsteker in zijn recente zaak tegen Airbnb. Adviezen van de advocaat-generaal worden vrijwel altijd overgenomen door de Hoge Raad. En uit dat advies volgt volgens de organisatie duidelijk dat ook Airbnb als bemiddelaar moet worden aangemerkt, gezien de kosten die het bedrijf in rekening brengt.

Als Airbnb inderdaad een bemiddelaar is, overtreedt het internetbedrijf de wet door aan zowel huurders als verhuurders vergoedingen te vragen. Dit zogeheten 'dienen van twee heren' mag in Nederland niet. Om die reden is de Consumentenbond samen met een massaclaimspecialist een zaak begonnen tegen Airbnb om mogelijk onterecht betaalde servicekosten voor huurders terug te krijgen.

Dit kan voor Airbnb duur uitpakken. Inmiddels doen ruim 31.000 mensen mee aan de collectieve claim. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 250 euro aan servicekosten dat per deelnemer wordt teruggevraagd.

Door: ANP

21 juni '24 (12:48)

Alle bezwaren tegen Roompot-vakantiepark Veessen ongegrond verklaard

Alle 22 bezwaren tegen de komst van het vakantiepark bij Veessen zijn ongegrond verklaard. Volgens Rijkswaterstaat is de bouw ervan niet in strijd met de strengere regels voor buitendijkse bebouwing. Renovatie van bestaande bouw is namelijk toegestaan en Roompot doet een beroep op deze uitzondering. Dit meldt Rivierverhalen.

20 juni '24 (10:58)

Gemeente voert handhavingscontrole uit op Villapark Panjevaart

Villapark Panjevaart wordt de afgelopen jaren niet meer recreatief gebruikt, maar voor huisvesting van arbeidsmigranten. De gemeente Halderberge voerde deze week een handhavingscontrole uit om vast te stellen wie er op het Villapark verblijven en waar. Dit meldt de gemeente. 

19 juni '24 (14:24)

EuroParcs start met bouw Enkhuizerzand: dit gaat er allemaal gebeuren

Een langlopend project in de gemeente Enkhuizen wordt nu ingekleurd. De afgelopen maanden is vakantieparkexploitant EuroParcs druk bezig geweest om een deel van het Enkhuizerzand klaar te stomen voor de bouw van een vakantiepark. Daar komen in totaal 126 vakantiewoningen te staan. Ook wordt het recreatiegebied op de schop genomen, melden gemeente Enkhuizen en Ons Westfriesland.

19 juni '24 (11:42)

Bungaloweigenaar moet zonnepanelen van dak vakantiehuis verwijderen

De rechtbank in Noord-Holland heeft bepaald dat de eigenaar van een bungalow op vakantiepark ‘t Geestemerambacht in Schoorldam de zonnepanelen op het dak moet verwijderen. Dit zou in strijd zijn met de erfpachtvoorwaarden, meldt Solar Magazine.

18 juni '24 (14:19)

Provincie Zeeland vraagt Roompot af te zien van verhuizing

De provincie Zeeland roept Roompot Vakantieparken op af te zien van de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van Goes naar Amsterdam. Gedeputeerde Staten wijzen onder meer op de gevolgen voor het personeel als het recreatiebedrijf de verhuizing doorzet.

18 juni '24 (10:13)

Camping in Ermelo eerste in Nederland met predicaat hofleverancier

Bakkers en bloemisten gingen deze onderneming al voor. Nu kan een camping in Ermelo zich ook achter deze bedrijven scharen. Camping De Paalberg heeft als eerste en momenteel ook enige camping de onderscheiding als hofleverancier ontvangen. “Het is alsof we de Champions League hebben gewonnen.” Dat meldt RTL Nieuws.

18 juni '24 ( 9:48)

NVM: run op vakantiewoningen nam af in 2023

Vorig jaar zijn er een derde minder vakantiewoningen verkocht dan in 2022. Daarmee zijn de aantallen lager dan in de topjaren 2021 en 2022. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘De Nederlandse markt voor recreatiewoningen, 2023’ van NVM. Wel is de gemiddelde prijs voor een vakantiewoningen licht gestegen in vergelijking met 2022. In 2023 betaalde je gemiddeld 228.000 euro voor een vakantiewoning. Dat meldt NVM.

17 juni '24 (11:28)

Vermoedelijke brandstichting op vakantiepark Hooge Mierde

Afgelopen zaterdagavond woedde er een brand in twee chalets op vakantiepark Zwartven aan de Park Zwartven in Hooge Mierde. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Er waren geen mensen in de chalets doen de brand uitbrak, meldt 112Brabant.

14 juni '24 (12:51)

Plekje op camping Prinsenmeer kan worden geboekt, maar is nog wel even dicht (dus doe het niet)

Na maanden heeft de nieuwe exploitant van Camping Prinsenmeer in Ommel een vergunning aangevraagd. Dat laat de gemeente Asten weten, meldt Omroep Brabant. De nieuwe uitbater nam de camping over van televisiebekendheid Peter Gillis. Ondanks dat deze nog enige maanden gesloten blijft, kan je nog steeds een vakantie boeken via de website.

14 juni '24 ( 8:54)

Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.