Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Noodklok: 'Nekslag dreigt voor groepsaccommodaties'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Met de aanhoudende coronamaatregelen worden diverse bedrijfstakken hard getroffen. De bedrijfstak groepsaccommodaties valt echter buiten veel regelingen. Dat heeft te maken met de bijzondere bedrijfsvoering. Officieel mogen ze open zijn maar iedereen weet dat groepsvorming moet worden voorkomen. HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, luidt de noodklok.
“Er worden geen vakanties geboekt met opa en oma. Verenigingen en scholen boeken ook niets nu er nog zoveel onzekerheid is over het verloop van het coronavirus en de regels van de overheid. Het water staat tot aan de lippen bij veel ondernemers. De vaste lasten tikken door en omzet wordt er niet gedraaid”, zegt Petra Ellens, regiomanager HISWA-RECRON. Het probleem is dat het einde van deze lege periode niet in zicht is. Niemand weet hoe het met het virus in het voorjaar zit. Zolang die onduidelijkheid er is, boeken consumenten niets. Ellens: “Daarom is een noodfonds zoals voor vrijwel alle sectoren in recreatie en sport is gemaakt, ook voor deze bedrijfsgroep een noodzakelijk redmiddel.”
 

Triest

 
Daisy van de Aa, eigenaar van Landgoed ‘t Borghuis in Losser: “Meteen in maart richtten we onze groepsaccommodaties al ‘corona-proof’ in zodat gasten hier met de protocollen van HISWA-RECRON goed uit de voeten kunnen. Het is heel triest dat ondanks alle inspanningen de gasten amper tot niet komen en ook niet durven te boeken.”
 
De groepsaccommodaties verzorgen een maatschappelijk belangrijke functie. Bijvoorbeeld voor scholen en studieverenigingen. Een ontspannen verblijf met klas-  of studiegenoten een wezenlijk onderdeel van een opleiding. Juist deze sociale cohesie functie dreigt straks te verdwijnen. Daarnaast verzorgen veel groepsaccommodaties zorgvakanties voor mensen met beperkingen. Ook deze specialistische accommodaties staan nu leeg en dreigen te verdwijnen. 
 
HISWA-RECRON dringt daarom bij de overheid aan op een fonds dat groepsaccommodaties een bestaansbodem biedt. “Alleen zo kunnen deze financieel gezonde bedrijven de coronacrisis overleven”, besluit Ellens.
 
 
Lees ook het artikel Groepsaccommodaties in Twente zitten in gevarenzone: Branchevereniging wil noodfonds dat 16 november in Tubantia verscheen.
 
Door: Nationale Recreatiegids
21 juni '24 (12:48)

Alle bezwaren tegen Roompot-vakantiepark Veessen ongegrond verklaard

Alle 22 bezwaren tegen de komst van het vakantiepark bij Veessen zijn ongegrond verklaard. Volgens Rijkswaterstaat is de bouw ervan niet in strijd met de strengere regels voor buitendijkse bebouwing. Renovatie van bestaande bouw is namelijk toegestaan en Roompot doet een beroep op deze uitzondering. Dit meldt Rivierverhalen.

20 juni '24 (10:58)

Gemeente voert handhavingscontrole uit op Villapark Panjevaart

Villapark Panjevaart wordt de afgelopen jaren niet meer recreatief gebruikt, maar voor huisvesting van arbeidsmigranten. De gemeente Halderberge voerde deze week een handhavingscontrole uit om vast te stellen wie er op het Villapark verblijven en waar. Dit meldt de gemeente. 

19 juni '24 (14:24)

EuroParcs start met bouw Enkhuizerzand: dit gaat er allemaal gebeuren

Een langlopend project in de gemeente Enkhuizen wordt nu ingekleurd. De afgelopen maanden is vakantieparkexploitant EuroParcs druk bezig geweest om een deel van het Enkhuizerzand klaar te stomen voor de bouw van een vakantiepark. Daar komen in totaal 126 vakantiewoningen te staan. Ook wordt het recreatiegebied op de schop genomen, melden gemeente Enkhuizen en Ons Westfriesland.

19 juni '24 (11:42)

Bungaloweigenaar moet zonnepanelen van dak vakantiehuis verwijderen

De rechtbank in Noord-Holland heeft bepaald dat de eigenaar van een bungalow op vakantiepark ‘t Geestemerambacht in Schoorldam de zonnepanelen op het dak moet verwijderen. Dit zou in strijd zijn met de erfpachtvoorwaarden, meldt Solar Magazine.

18 juni '24 (14:19)

Provincie Zeeland vraagt Roompot af te zien van verhuizing

De provincie Zeeland roept Roompot Vakantieparken op af te zien van de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van Goes naar Amsterdam. Gedeputeerde Staten wijzen onder meer op de gevolgen voor het personeel als het recreatiebedrijf de verhuizing doorzet.

18 juni '24 (10:13)

Camping in Ermelo eerste in Nederland met predicaat hofleverancier

Bakkers en bloemisten gingen deze onderneming al voor. Nu kan een camping in Ermelo zich ook achter deze bedrijven scharen. Camping De Paalberg heeft als eerste en momenteel ook enige camping de onderscheiding als hofleverancier ontvangen. “Het is alsof we de Champions League hebben gewonnen.” Dat meldt RTL Nieuws.

18 juni '24 ( 9:48)

NVM: run op vakantiewoningen nam af in 2023

Vorig jaar zijn er een derde minder vakantiewoningen verkocht dan in 2022. Daarmee zijn de aantallen lager dan in de topjaren 2021 en 2022. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘De Nederlandse markt voor recreatiewoningen, 2023’ van NVM. Wel is de gemiddelde prijs voor een vakantiewoningen licht gestegen in vergelijking met 2022. In 2023 betaalde je gemiddeld 228.000 euro voor een vakantiewoning. Dat meldt NVM.

17 juni '24 (11:28)

Vermoedelijke brandstichting op vakantiepark Hooge Mierde

Afgelopen zaterdagavond woedde er een brand in twee chalets op vakantiepark Zwartven aan de Park Zwartven in Hooge Mierde. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Er waren geen mensen in de chalets doen de brand uitbrak, meldt 112Brabant.

14 juni '24 (12:51)

Plekje op camping Prinsenmeer kan worden geboekt, maar is nog wel even dicht (dus doe het niet)

Na maanden heeft de nieuwe exploitant van Camping Prinsenmeer in Ommel een vergunning aangevraagd. Dat laat de gemeente Asten weten, meldt Omroep Brabant. De nieuwe uitbater nam de camping over van televisiebekendheid Peter Gillis. Ondanks dat deze nog enige maanden gesloten blijft, kan je nog steeds een vakantie boeken via de website.

14 juni '24 ( 8:54)

Roompot betaalde 1,4 miljoen euro te weinig toeristenbelasting

Roompot moet aan de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland 1,4 miljoen euro extra toeristenbelasting betalen voor de jaren 2019 tot en met 2022. Het vakantiepark had in die periode te weinig afgedragen aan de gemeente.