COA gaat asielzoekers onderbrengen in hotels en vakantieparken

Omdat er een tekort is aan opvangplekken voor asielzoekers gaat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op korte termijn asielzoekers onderbrengen in hotels, vakantieparken en ander commercieel vastgoed. Ook roept het kabinet provincies en gemeenten op meer huisvesting te vinden voor asielzoekers die een verblijfsvergunning (vergunninghouders) hebben gekregen.

De verwachting van het COA is dat gemeenten het komende jaar voor 27.000 asielzoekers een woning moeten vinden, terwijl daar al een tekort aan is. Er is meer woonruimte voor deze groep nodig omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een achterstand in asielzaken aan het wegwerken is. Een oplossing wordt onder meer gezocht in tussenvoorzieningen of doorstroomwoningen voor vergunninghouders. Ook gaat er mogelijk geld van het COA naar gemeenten die snel vergunninghouders opnemen.

Extra plaatsen creëeren

Verder gaat het COA opnieuw kijken hoe in asielzoekerscentra extra plaats kan worden gecreëerd. Zo wordt gekeken of er tijdens een verbouwing toch extra plekken kunnen komen. Als "uiterste redmiddel" wordt crisisnoodopvang gezien. Dan worden asielzoekers voor een korte periode ondergebracht in bijvoorbeeld een sporthal.

Door: ANP