Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Campers zeer populair, maar zijn ze ook veilig? Duitse ANWB is duidelijk: Nein.

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
In Nederland stijgt de populariteit van campers rap: in juni en juli steeg de verkoop met gemiddeld 85 procent ten opzichte van een jaar eerder. Uit een botsproef van ADAC, de Duitse ANWB, blijkt echter dat de veiligheid van kampeerauto’s niet in orde is. Wie met een camper bij een botsing betrokken raakt loopt groot risico om gewond te raken. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Bij de botsproef liet de ADAC een camperbus met een snelheid van 56 kilometer per uur frontaal op een stationwagen botsen. Van zowel de camper als de auto werd de kreukelzone hard geraakt. De constructie van de voorzijde van de camper kon de energie van de botsing amper opvangen en de dummy’s op de voorstoelen van de camper lieten zien dat inzittenden gewond zouden zijn geraakt. Er bleek ‘een zeer hoog risico’ op verwondingen te zijn doordat de pedalen ver in de voetenruimte van de bestuurder opgeschoven waren. Volgens de ADAC zou de cabine van een camper de inzittenden juist zo goed mogelijk moeten beschermen. Dit blijkt niet het geval te zijn.
 

Achterin camper niet veilig

 
Daarnaast blijken inzittenden achterin de camper ook niet veilig te zijn en ‘een zeer hoog risico’ op verwondingen te lopen, vooral vanwege de constructie van de zitbank, die vaak van dun hout is gemaakt. Hoewel er veiligheidsgordels zijn kunnen deze juist ook voor inwendig letsel rond de buikstreek zorgen. Ook werd er hoofdletsel geconstateerd doordat de dummy’s tegen de bestuurdersstoel knalden.
 

Combinatie keukenkastjes en camper: niet echt veilig 

 
Ook de keukenkastjes leveren gevaar op: deze vlogen bij de botsing met inhoud en al door de camper en kunnen daardoor dus inzittenden raken. De keukenkastjes bleken met maar een paar schroeven vast te zitten en niet met onderstel van de camper verbonden te zijn. Verder blijkt dat veel campers geen airbag voor de bijrijder hebben en dat een automatisch noodremsysteem vaak alleen als extra optie verkrijgbaar is.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
 
28 maart '24 (13:56)

Minder hectare bebouwde oppervlakte voor Vaals vakantiepark Cottesserhoeve

Na protest door omwonenden en natuurorganisaties heeft projectontwikkelaar InLeisure de plannen voor vakantiepark Cottesserhoeve gewijzigd. Het bebouwde oppervlak wordt flink teruggebracht en er komen minder vakantiehuisjes, waardoor er meer plek overblijft voor de natuur. Het protest richtte zich met name op de grootschaligheid van het park en het feit dat mensen met een kleine portemonnee weinig kans krijgen om een huis te huren. Dit meldt L1. 

27 maart '24 (11:33)

Met flinke stapel extra documenten hoopt SVE op vergunning voor park in Willemstad

Een groot pak met extra documenten is de hoop voor projectontwikkelaar SVE Group om een nieuw vakantiepark aan te mogen leggen op de plek van camping Bovensluis in Willemstad. Eerder werd de aanvraag afgekeurd omdat er informatie in de aanvraag ontbrak. Het bedrijf heeft nu ‘tientallen extra documenten’ aan de gemeente Moerdijk overhandigd, meldt BN de Stem.

27 maart '24 (10:43)

Dit zijn de populairste kampeerbestemmingen van Nederlanders

Nederlanders trekken er massaal op uit om in de vakanties een bezoek te brengen aan een camping. Camping.info zocht uit waar Nederlanders het liefst naartoe reizen. Zij hebben op basis van zoekopdrachten de populairste kampeerbestemmingen op een rijtje gezet. Dit zijn onder andere het Gardameer en Lago Maggiore, maar ook in ons eigen landje zoals op Texel, meldt de organisatie.

25 maart '24 (11:36)

Booking haalt misleidende duurzaamheidsclaims offline na kritisch gesprek met ACM

Booking.com haalt zijn 'Travel Sustainable'-programma offline na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Via het Travel Sustainable-programma kregen accommodaties op Booking een score op basis van duurzaamheidsinspanningen. Volgens de waakhond zijn het programma en de bijbehorende duurzaamheidsclaims misleidend en kunnen ze ten onrechte de indruk bij gebruikers van de site wekken dat reizen duurzaam is.

22 maart '24 (11:48)

Vakantiepark Thrianta Spier in Midden-Drenthe start met proef permanente bewoning

Permanente bewoning van een vakantiepark. Het is een hot topic, waar veel discussie over is. De één zegt dat het een oplossing kan zijn voor het woningtekort in het land, de ander vindt het onrechtmatig omdat het mensen die een huis in de reguliere markt hebben gekocht kan benadelen. Vakantiepark Thrianta in Spier en de gemeente Midden-Drenthe zijn ze in ieder geval voor permanente bewoning. Zij gaan de mogelijkheden hiervoor op het park verkennen, blijkt uit een brief van het park aan de gemeenteraad. Dat meldt RTV Drenthe.

21 maart '24 (10:54)

Dunavast koopt Hotel Noordsee op Ameland van WestCord Hotels

Hotel Noordsee op Ameland van WestCord Hotels is vanaf 27 maart 2024 in handen van vastgoedontwikkelaar Dunavast. Sinds 2002 is het hotel onderdeel van WestCord, maar de hotelketen wil de focus verleggen en elders in Nederland investeren. Dit meldt WestCord Hotels. 

20 maart '24 (14:20)

Onderzoek: touroperators met name gekozen om aanbod

Recentelijk heeft de Nationale Benchmark Touroperators, een onderzoek dat wordt georganiseerd door Multiscope, een grootschalig onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de 7.000 onderzochte Nederlanders met name kiest voor een touroperator door het beschikbare aanbod. Daarbij overwegen Nederlanders een touroperator ook op prijs, kwaliteit en service. Dit meldt Multiscope.

20 maart '24 (13:42)

Bouw vakantiehuizen Renesse zorgt voor protest

Noordzee Residence Renesse is van plan om 285 vakantiehuizen te gaan bouwen naast het Natura 2000-gebied in de Kop van Schouwen. Hier zijn de Stichting Duinbehoud en de Natuur- en Vogelwacht van de gemeente Schouwen-Duiveland echter niet mee eens. Zij gaan hiervoor zelfs in beroep bij de Raad van State, zo meldt Omroep Zeeland.

19 maart '24 (13:29)

Peter Gillis vindt justitie maar niks: ''hetze''

Realityster en vakantieparkenhouder Peter Gillis vindt dat justitie een hetze tegen hem voert. Zijn advocaat, Mark Hendriks, hield dat dinsdag aan de rechtbank in Den Bosch voor. Volgens hem is het doel Gillis' vakantieparken van de Oostappen Groep uit de markt te prijzen en Gillis publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Hij verzocht de rechtbank de rechtszaak tegen zijn cliënt niet ontvankelijk te verklaren wegens schending van de beginselen van een goede procesvoering. Aan het einde van de zitting zal Gillis zelf nog spreken.

18 maart '24 (12:57)

Problemen bij het Friese Waadhoeke Resort: 76.000 euro geëist

Het Waadhoeke Resort in het Friese Menaldum zit in de problemen. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Naast de 6,5 miljoen euro schuld eist het UWV nu 76.000 euro coronasteun terug.