Reisgedrag corona

Met het coronavirus in ons midden verandert ook ons reisgedrag. We kiezen voor kleinere accommodaties, stappen eerder in de auto dan het vliegtuig en kiezen massaal voor last minutes. Dat blijkt uit recent onderzoek van de website Vakantiediscounter.nl onder vakantiegangers van het platform.

Van de 1.034 respondenten zegt 58 procent na de coronaperiode dat de kans groot is dat ze voor een kleinschalige accommodatie kiezen. Voorheen deed slechts 38 procent dit. In de groep van 26-36 jaar ging 36 procent voor de coronacrisis naar een kleinschalige accommodatie, nu zou 59 procent daarvoor kiezen. Bij de groep van 46-55 jaar steeg dit van 39 procent naar 61 procent. Ook de interesse voor excursies neemt af. 59 procent van de 65-plussers zegt minder geneigd zijn om op excursie te gaan. Bij de jongeren is dat slechts 38 procent.
 

Liever auto dan vliegtuig

 
Ook de manier om op onze bestemming te komen, lijkt onderhevig aan de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Van alle ondervraagden zegt 36 procent na corona met de auto op vakantie te zullen gaan. Voorheen was dit slechts 10 procent.
 
Ook stapt men minder snel in het vliegtuig. Voor corona koos 90 procent voor een vliegvakantie, na corona is dit nog maar 64 procent. Opvallend is dat met name de jongeren huiverig lijken om in een vliegtuig te stappen: slechts 48 procent in de leeftijdsgroep 26 tot en met 35 jaar zegt in de toekomst nog met het vliegtuig te zullen gaan.
 

Zo laat mogelijk boeken  

 
Gezien de recente ontwikkelingen van de laatste maanden is vooruit plannen niet altijd een goed idee. Na corona zegt 32 procent te kiezen voor vroeg boeken, tegenover eerder 63 procent. Het aantal mensen dat een last minute zal boeken, is dan weer bijna verdubbeld: van 37 procent naar 68 procent.
 
Door: Nationale Recreatiegids