Airbnb Overijssel Friesland

Nieuwe cijfers van Airbnb laten zien dat Nederlanders deze zomer op zoek zijn naar nieuwe en rustige plekken, weg van de drukte. Hosts in de minder bezochte provincies, Overijssel, Friesland, Drenthe en Gelderland zagen in juni de grootste omzetstijging via het platform. Overnachtingen bij boerderijverblijven en soortgelijke boekingen zijn het populairst. Dit meldt Airbnb.

Het reisgedrag van de Nederland verandert: uit data van Airbnb blijkt een grote toename van de behoefte aan het aantal staycations. Volgens de gegevens van Airbnb* is het toegenomen binnenlandse toerisme het duidelijkst merkbaar aan de inkomsten van hosts. Met name op de minder bezochte locaties stijgen hun inkomsten via het platform sterk. 
 

Grootste omzetstijging in Overijssel en Friesland

 
De grootste omzetstijging van hosts is te zien in de provincies Overijssel, Friesland, Drenthe en Gelderland. Nederlanders ontdekken deze zomer dus hun eigen land door zich ook buiten de gebaande paden te begeven. Gezamenlijk verdienden de hosts in de vier populaire provincies in de maand juni meer dan 2 miljoen euro. Overijssel is hiervan de grootste stijger met 40% omzetstijging ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. 
De groei van inkomsten in de meer landelijke regio’s ondersteunt de duurzaamheidsambities van het NBTC** door toerisme te spreiden en nieuwe plekken dichtbij huis te ontdekken. Hieronder zijn de groeigegevens voor de 4 noordoostelijke provincies weergegeven:
 
Stijging van de inkomsten van hosts in juni 2020 (in vergelijking met juni 2019):
 
1.            Overijssel - stijging van meer dan 40% ten opzichte van het jaar daarvoor 
2.            Friesland - ca. 35% stijging 
3.            Drenthe - meer dan 30% toename
4.            Gelderland - ca. 25% stijging
 
Uit de gegevens van Airbnb blijkt verder dat de trek naar het platteland en rustige locaties zich ook vertaalt in het type overnachting dat wordt geboekt: de grootste stijging in zoekacties is te zien bij boerderijverblijven en cottages ***.
 

Verbeterd schoonmaakprotocol

 
Om hosts te ondersteunen en de veiligheid van gasten te garanderen, heeft Airbnb  een verbeterd schoonmaakprotocol ingevoerd. Ondertussen heeft de stijging van het aantal staycations via Airbnb zich ook wereldwijd doorgezet. Op 8 juli werden er voor het eerst sinds maart van dit jaar weer meer dan een miljoen overnachtingen geboekt via het platform in de periode van één dag. De meeste reizen hiervan waren lokaal.  
 
Door: Nationale Recreatiegids