Onttrekkingsvergunning Utrecht

Een woning verhuren aan toeristen is in de stad Utrecht sinds kort een stuk duurder geworden. Het bestuur van de Domstad heeft namelijk bepaald dat particulieren die dat willen doen daar eerst een vergunning voor moeten aanvragen à 1.278,50 euro. De gemeente is tot dit besluit gekomen na een uitspraak van de Raad van State. Dit meldt de NOS.

De Raad van State oordeelde eerder dit jaar namelijk dat het verhuren van een woning zonder onttrekkingsvergunning niet mag. Utrecht heeft daarop besloten het aanvragen van een onttrekkingsvergunning per direct verplicht te stellen. 
 

Andere interpretatie dan in Hof- en hoofdstad

 
Daarmee interpreteert Utrecht de uitspraak van de Raad van State weer anders dan bijvoorbeeld Den Haag en Amsterdam. De Hofstad verbood particulieren helemaal om nog langer hun huis als vakantiewoning te verhuren, in de hoofdstad geldt dit nu voor drie buurten in het centrum . Daarnaast moet er ook in Amsterdam een vergunning voor vakantieverhuur worden aangevraagd, al is deze een stuk goedkoper dan in Utrecht, namelijk 45 euro. 
 
De Host Club Utrecht, die de belangen behartigt van kleinschalige logiesaanbieders in Utrecht, is niet content met het nieuwe beleid. “Ze verbieden nu gewoon particuliere vakantieverhuur”. 
 
Door: Nationale Recreatiegids