Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakantiepark-expert verwacht massale boekingen na verruiming maatregelen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Momenteel zijn de meeste vakantieparken in Nederland gesloten of is het er bizar rustig. “Stilte voor de storm”, voorziet vakantiepark-expert Laurens Taekema van Parkvakanties. “Zodra de overheid groen licht geeft, zullen Nederlanders de vakantieparken massaal gaan boeken”. Dit meldt Parkvakanties.
De verblijfsrecreatie zit nu nog vrijwel op slot vanwege het coronavirus en de landelijke  afgekondigde maatregelen vanuit de overheid. De afgelopen weken is de online zoekvraag naar vakantie- en bungalowparken gemiddeld met 58 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. En nieuwe boekingen worden zo goed als niet meer gedaan (-98 procent). Daar komt bij dat veel gasten hun vakantie hebben geannuleerd of omgeboekt. “Het Paasweekend was een ramp. Een enorme klap voor de recreatieondernemers die hun omzet zagen verdampen”, aldus Taekema.
 

Een run op vakantieparken

 
Toch voorspelt Taekema dat dit beeld straks drastisch zal veranderen wanneer de overheid de regels versoepelt en de veiligheidsregio’s recreatie weer toestaan. Er is een goede kans dat vakantieparken dan hun deuren weer mogen openen.
 
Taekema: “De parken zullen gebonden zijn aan strenge regels en dit zal gevolgen hebben voor de gasten, maar toch zal dit moment het startschot zijn voor een ware toestroom van vakantiegangers. Door het thuisblijven en het mooie lenteweer willen mensen eropuit. De eigen tuin hebben ze inmiddels wel gezien en vakantie in het buitenland gaat hem niet worden deze zomer.”
 
Uit onderzoek blijkt dat van de Nederlanders met vakantieplannen voor de zomer, 32 procent in eigen land op vakantie wil gaan.
 

Het nieuwe vakantie vieren

 
Vakantie vieren in de 1,5-meter-samenleving betekent niet alleen dichter bij huis blijven, het verblijf op de parken zelf zal ook flink veranderen. Er zal meer in en om de accommodatie gerecreëerd worden en activiteiten en faciliteiten zullen aangepast moeten worden om te voldoen aan de gezondheidsregels. Taekema: “Denk aan horeca of speelparadijzen met een  aangepaste werkwijze en een maximum aantal bezoekers per vierkante meter. Activiteiten worden anders ingestoken en krijgen kleinere groepen deelnemers, al dan niet met mondkapje. Bij het inchecken krijg je straks misschien een extra securitycheck of moet je middels een app kunnen aantonen dat je COVID-19 vrij bent. De zwembaden zijn een heikel punt: hoe moet je straks in de wildwaterbaan die 1,5 meter afstand bewaren?”
 

Parkvakanties komen terug

 
Toch denkt Taekema dat parkvakanties straks weer volop gevierd kunnen worden. “Het is aan de vakantieparken om de veiligheid van de gasten en het personeel voorop te stellen. Daar moeten de parkeigenaren nu over nadenken, want anders voldoe je straks niet aan de regels en laten mensen je vakantiepark links liggen, of erger: krijg je een boete. De Nederlandse vakantieparken die de 1,5-meter-transformatie op tijd maken mogen rekenen op veel gasten.”
 

Nederlanders gaan meer betalen

 
Er is een aanzienlijke kans dat de prijzen gaan stijgen. Taekema “Niet alleen vanwege de grotere vraag of om gemiste omzet in te halen, de parkeigenaren krijgen ook te maken met hogere kosten voor de 1,5-meter-aanpassingen. Door de nieuwe regels zullen er mogelijk zelfs minder gasten mogen verblijven per vakantiepark.”
 
Toch kan alles voor de bezoekers ook positief uitpakken volgens Taekema. “Vakantieparken moeten zichzelf opnieuw uitvinden. De dienstverlening, op afstand of online, moet meer veiligheid en gemak opleveren. Er worden misschien wel compleet nieuwe activiteiten bedacht. Minder bezoekers betekent daarnaast ook meer beleving en meer kwaliteit.”
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
 
 
29 april '24 ( 9:02)

Agressieve hotelgast slaat en bijt agenten in Goes

Een 42-jarige man uit Kloetinge is aangehouden na het mishandelen van een paar agenten in Goes. De man meldde zich vrijdagmiddag bij een hotel aan de Grote Markt in Goes en zei dat hij er een kamer had geboekt. Hij kon zich echter niet legitimeren en werd gevraagd te vertrekken.

26 april '24 (12:05)

Dertien nieuwe camperplaatsen geopend in Nederland

De afgelopen twee maanden zijn de voorbereidingen voor het nieuwe camperseizoen volop van start gegaan. Daarbij zijn er ook een aantal nieuwe camperplaatsen in ons land geopend. Een daarvan is Hoeve Mauritsoord in Dinteloord, Noord-Brabant. In een rustige omgeving sta je daar in een weiland van een voormalige boerderij, vlakbij de natuur, meldt NKC.

26 april '24 ( 8:44)

ABN AMRO: campings worden steeds populairder in meivakantie

Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

25 april '24 (13:29)

Voorstel om omstreden vakantiepark tussen kassen te bouwen goed ontvangen

In natuur- en recreatiegebied Vlietland zouden 222 recreatiewoningen worden gebouwd, maar daar is lang en hard tegen gedemonstreerd. De natuur zou hierdoor beschadigd raken. Maar omdat het plan in 1985 al is goedgekeurd door de Raad van State, kan de gemeente Leidschendam-Voorburg hier weinig tegen doen. Wel heeft het idee van de ChristenUnie om de vakantiehuizen in het glastuinbouwgebied te bouwen veel politieke steun gekregen. Ook de tegenstanders zien dit plan wel zitten. Dit meldt Omroep West. 

24 april '24 (13:59)

Is Peter Gillis straks écht niet meer de baas op vakantieparken?

Er ontstond onduidelijkheid onder de oppositiepartij SP in de gemeente Arnhem. Daar rijst de vraag of Peter Gillis daadwerkelijk opstapt als baas van de Oostappen Vakantieparken. Vorige maand gaf hij aan dit te doen. Maar nu blijkt dat de nieuwe exploitant, Vakantieparken B.V., op hetzelfde adres staat ingeschreven als Oostappen Vakantieparken. Dat roept vragen op, meldt de Gelderlander.

24 april '24 (11:30)

Gemoederen op Camping De Marshoeve in Loenen lopen hoog op nu ultimatum afloopt

Bewoners van Camping de Marshoeve in Loenen hebben een stressvolle week achter de rug. De gemeente Apeldoorn wil op deze plek een nieuwe woonwijk bouwen, wat betekent dat de mensen op de camping moeten wijken. Het door de gemeente gestelde ultimatum loopt tot deze week. Maar niet iedereen is van plan om te vertrekken, meldt de Stentor.

23 april '24 (10:28)

Vakantiepark Peter Gillis verkocht seizoensreserveringen, terwijl het park sluit

Ondanks dat er een nieuwe uitbater is gevonden voor de Nederlandse Oostappen-vakantieparken, voorheen uitgebaat door tv-bekendheid Peter Gillis, is de rust nog niet wedergekeerd. Vorig jaar werden onder andere de horecavergunning van het park Prinsenmeer ingetrokken, waardoor het verboden werd om hier te recreeeren of te verblijven. Toch blijkt dat de ondernemer voor duizenden euro’s aan seizoensreserveringen heeft verkocht. Dat meldt Radar.

22 april '24 ( 9:03)

Oranjecamping op paardenrenbaan in Hamburg tijdens EK van de baan

De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

19 april '24 (11:43)

Campers mogen vanaf november niet meer op Klein Amerika staan

Mensen die met hun camper willen overnachten op parkeerterrein Klein Amerika in Gouda hebben daar alleen dit kampeerseizoen nog tijd voor. Vanaf 1 november is het namelijk niet meer toegestaan. Zo wordt de baan vrijgemaakt voor Gouwenaars die in de binnenstad willen parken. Niet iedereen is daar echter blij mee, meldt AD.

19 april '24 (10:13)

Nieuwe exploitant Gillis-parken bekend

Het mysterie rondom de nieuwe exploitant van de Oostappen vakantieparken, van Peter Gillis, is opgelost. De nieuwe uitbater van de vakantieparken is de 41-jarige Matthijs Stevens uit Den Bosch. Hij is oud-medewerker van het advocatenkantoor dat Gillis bijstaat in de zaak tussen hem en zijn ex-vrouw Nicole Kremers, meldt NOS.