Nhow Rai grootste hotel van de Benelux

650 kamers, 24 verdiepingen en bovenop een tv-studio. In Amsterdam-Zuid is het grootste hotel van Europa geopend: Nhow RAI. Het gebouw, dat bestaat uit drie gestapelde driehoeken, is ontworpen door sterarchitect Rem Koolhaas, die hoopt dat het een icoon van de Zuidas gaat worden. Ondertussen wordt er vanuit de hotelsector kritisch gekeken naar nóg meer hotelkamers in de hoofdstad. Dit melden Bright.nl en Het Parool. 

“Wie vanaf Utrecht naar Amsterdam rijdt, ziet nergens iets wat de Zuidas markeert. Het Nhow hotel zou die functie kunnen vervullen”, zo vindt Rem Koolhaas. Een enorme reclamepaal met driehoekige billboardinstallatie in de top vormde de inspiratie voor het hotel, waarvoor het eerste ontwerp al uit 2015 stamt.
 

Nhow Rai: de hippe loot van de NH Hotel Group

 
Het Nhow hotel bij beurscomplex RAI maakt onderdeel uit van de internationaal opererende NH Hotel Group. De Nhotels zijn de hipste tak van de hotelgroep, en krijgen op iedere locatie een eigen thema mee. Zo staat het Nhow-hotel in Berlijn in het teken van muziek, staat in Milaan mode centraal en draait het bij de Nhow in Rotterdam om architectuur. 
 

Nhow RAI 'on air'

 
In Amsterdam draait het om het thema ‘on air’. Naast de tv-studio zit in de top van het gebouw ook een skybar, op 91 meter hoogte. Daarnaast heeft het hotel een galerie en beeldentuin. ‘On air’ is ook terug te zien in het interieurontwerp, dat is geïnspireerd op de zes windstreken waar de punten van het gebouw naartoe wijzen (zuid, oost, noord, zuidwest, zuidoost en noordwest). Daar ging het ook even mis: op een van de vloeren van het hotel was een Korantekst aangebracht. Dat leidde tot grote verontwaardiging, onder meer bij DENK-gemeenteraadslid Numan Yilmaz. Inmiddels heeft de tekst een nieuwe plek gekregen.  
 

Kritische geluiden: Is het niet wat veel?

 
Ook vanuit de sector zelf klinken kritische geluiden, zo valt te lezen in Het Parool. De krant bericht dat veel hoteliers in de hoofdstad met argusogen kijken naar de ongebreidelde hotelgroei in de hoofdstad. Drie jaar geleden werd er weliswaar een hotelstop afgekondigd voor Amsterdam, maar de bouw van hotels die al op de planning stonden mocht gewoon doorgaan. Zo komen er sinds de hotelstop nog 8.100 kamers bij. In een jaar vol evenementen (Songfestival, Formule 1, Sail en EK voetbal) zijn die zeer welkom, maar de vraag is wat er bijvoorbeeld gebeurt in 2021, wanneer er minder van zulke grote publiekstrekkers op de planning staan. 
 

Geen bachelorparty’s

 
Toch stelt topman Alexander Kluit van Leonardo Hotels (dat in 2019 nog een hotel met 490 kamers opende in Overamstel) dat het nieuwe Nhow-hotel vooral een aanwinst is voor Amsterdam. Hij stelt dat het hotel zal bijdragen aan het lokken van “kwalitatief goede, zakelijke business” naar de hoofdstad: “Het zal echt geen bachelorparty’s trekken.”
 
Door: Nationale Recreatiegids