Normal_rss_entry-237572

De situatie bij het Amsterdamse hotel Okura is weer veilig, nadat hier vrijdagochtend een bombrief werd aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plaatse bij het luxe hotel aan de Ferdinand Bolstraat in de Pijp en heeft het explosief veiliggesteld. De brief gaat voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), meldt de politie.

Volgens een woordvoerster werd de politie rond 09.00 uur gealarmeerd. "De brief werd door het personeel herkend door het nieuws van gisteren. Daarop hebben ze heel adequaat gehandeld en de brief niet opengemaakt." De brief was volgens de politie voorzien van een sticker van het Centraal Invorderings Bureau (CIB) en had een verdikking.

Veel bedrijven getroffen

Donderdag werd bekend dat de afgelopen dagen meerdere bombrieven zijn verstuurd naar bedrijven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Het betrof een hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en autobedrijf in Rotterdam. Ook het hoofdkantoor van het CIB in Rotterdam, dat op alle brieven als afzender staat, kreeg donderdag een brief met een explosief. Volgens de politie ging het om een brief die retour was gezonden, maar het is niet bekend door wie. Uit onderzoek van de recherche is gebleken dat het incassobureau niet bij de zaak betrokken is.

Ernstig letsel

Geen van de bombrieven is afgegaan, maar de "zware explosieven" hadden volgens de politie wel degelijk kunnen ontploffen en zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken. De politie houdt er rekening mee dat alle brieven van dezelfde afzender zijn en onderzoekt alle scenario's, waaronder ook afpersing.

Geen dreigende situatie

De omgeving rondom het Okura werd niet afgezet en het hotel is niet ontruimd. Gasten van het hotel mochten gewoon in- en uitlopen. Medewerkers van Okura deelden koffie uit aan de aanwezige pers en van een dreigende situatie was geen sprake.

Door: ANP