Fairbnb.coop - community powered tourism - logo

Het heeft even geduurd, maar Fairbnb.coop, hét ethisch verantwoorde alternatief voor Airbnb, is gelanceerd in Amsterdam. Anders dan Airbnb wil Fairbnb.coop zich voegen naar de stad, en handelen naar de wetten en regels die daar gelden op het gebied van vakantieverhuur. “We willen een platform zijn waar iedereen van profiteert”, zo zei oprichter Sito Veracruz eerder al in een interview met de Nationale Recreatiegids.

De antipathie richting Airbnb is inmiddels groot in de hoofdstad. De negatieve effecten van het vakantieverhuurplatform - overlast van huurders, verstoring van de huizenmarkt, het ondermijnen van de sociale cohesie in buurten - worden er steeds merkbaarder. Airbnb lijkt zich er ondertussen weinig van aan te trekken, wat tot veel frustratie leidt bij bewoners en de gemeente (laatstgenoemde zette Airbnb zelfs op de zwarte lijst). De behoefte aan een alternatief nam toe, en is er nu, met de komst van Fairbnb.coop naar de hoofdstad.
 

Vier kernprincipes van Fairbnb.coop

 
Het platform leunt op vier kernprincipes. Zo wil het nauw samenwerken met de lokale overheden, data met hen delen, en handelen naar de weten een regels die er in die stad gelden op het gebied van vakantieverhuur. Daarnaast hanteert Fairbnb.coop het one-host-one-home-principe: een verhuurder mag alleen zijn eigen huis aanbieden voor verhuur, en niet meer dan dat. Verder zal de helft van de inkomsten via commissies, ten goede komen aan projecten die de gemeenschap ondersteunen. En tot slot is er de pijler democratie. Fairbnb.coop wil draagvlak hebben in de steden die het betreed. Het aangaan van de verbinding met lokale partners is hier een belangrijk onderdeel van.
 

Nu nog BETA

 
Naast Amsterdam is Fairbnb.coop nu ook actief in de pilot cities Bologna, Venetië, Barcelona en Valencia. Vanaf de lente van 2020 wil het platform het BETA-niveau zijn ontstegen en volwaardig actief zijn. 
 
Het interview met Sito Veracruz, medeoprichter van Fairbnb.coop, is terug te vinden via het artikel Nieuwe speler Fairbnb.coop wil tegenwicht bieden aan de onverschilligheid van Airbnb: “Het begin van een nieuw tijdperk”.
 
Door: Nationale Recreatiegids