Normal_amsterdam__grachtenpanden__grachten__water__bootjes__mooi_weer__airbnb__verhuur__woningtekort

Recent is er een hele nieuwe vorm van  Airbnb-verhuur aan het licht gekomen in Amsterdam. Daar  moest een vrouw die een woning huurde in het centrum van de hoofdstad haar huis uit zodra er een boeking binnenkwam via Airbnb. De bepaling stond in haar huurcontract, waarin tevens was opgenomen dat de huurster de verantwoordelijkheid droeg voor de Airbnb-advertentie. Dit meldt de NOS.  

"We kijken niet snel meer ergens van op als het om verhuur gaat, maar dit is wel een heel aparte bepaling in een huurcontract", zegt Hans Bakker van !Woon, het juridisch steunpunt voor woninghuurders, tegenover de NOS
 

Problemen woningmarkt in een notendop

 
Het wonderlijke huurcontract vangt de problemen die spelen op de Amsterdamse woningmarkt in een notendop: er is een groot tekort aan huizen wat veel mensen ertoe beweegt ver te gaan om een onderkomen te bemachtigen. Een van de grote boosdoeners van het woningtekort: de verhuur van huizen via vakantieverhuursites als Airbnb. 
 

Airbnb-boeking binnen, vrouw eruit

 
Voor het appartement in het centrum van Amsterdam betaalde de vrouw 1.200 euro per maand. Zodra er een Airbnb-boeking binnenkwam moest ze haar woning verlaten; ze kon dan terecht in het huis van de verhuurder. Die had de vrouw ook nog eens verantwoordelijk gemaakt voor het beheer van de advertentie op Airbnb en het melden bij de gemeente dat de woning zou worden verhuurd via Airbnb. De dagen dat ze niet terechtkon in haar eigen huis mocht ze aftrekken van haar huur, maar van de inkomsten via Airbnb zag ze niets terug: die gingen allemaal naar haar huisbaas.
 

Onderzoek gestart

 
Inmiddels heeft de vrouw haar contract opgezegd, mede dankzij hulp van !Woon.  De afdeling Handhaving van de gemeente Amsterdam is een onderzoek gestart naar de zaak.
 
Door: Nationale Recreatiegids