Normal_marker_wadden_-_beeld_via_persbericht_landal_greenparks_b.v.

Landal GreenParks en Natuurmonumenten zijn een unieke samenwerking gestart op de Marker Wadden, de nieuwe eilandengroep in het Markermeer. In de havenkom van het Haveneiland zijn vier eilandhuisjes neergezet, die vanaf het voorjaar van 2020 gehuurd kunnen worden. Extra bijzonder: Landal verdient niets aan de Marker Wadden, alle opbrengsten komen ten goede aan de natuur. Dit meldt Landal GreenParks B.V.

De Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten, en is een van de grootste natuurherstelprojecten in Europa. Alleen het Haveneiland van Marker Wadden is toegankelijk voor publiek. Hier zijn lange wandel- en vlonderpaden, een uitkijktoren en vogelkijkhutten aangelegd. Daarnaast is er een kleine nederzetting gebouwd met voorzieningen gericht op de ontvangst van bezoekers, zoals een eilandpaviljoen, gebouwtjes voor het beheer en toezicht, en een onderzoekstation. De vier kleine eilandhuisjes die bij de havenkom liggen, zijn duurzaam ingericht door IKEA en geheel energieneutraal. 
 

Trotse directeuren

 
De directeuren van Landal GreenParks en Natuurmonumenten zijn enthousiast over de samenwerking. Dirk Anbeek, algemeen directeur van Landal GreenParks: “Dankzij de samenwerking met Natuurmonumenten hebben we hier duurzaam gebouwde energieneutrale eilandhuisjes kunnen realiseren. Die zijn straks voor iedere natuurliefhebber te boeken via onze website. Met Natuurmonumenten is afgesproken dat de volledige huuropbrengsten en de reserveringskosten ten goede komen aan de verdere ontwikkeling van de natuur en onderzoek in dit schitterende gebied.” Directeur Marc van den Tweel van natuurmonumenten: “Natuur beschermen doe je samen met liefhebbers van de natuur. Daarom waarderen wij een goede samenwerking met Landal GreenParks, zodat meer mensen op een unieke manier de natuur kunnen beleven en er ook aan bijdragen.”
 

Ambitie Natuurmonumenten

 
Natuurmonumenten heeft de ambitie om van Marker Wadden een grote eilandengroep te maken van 10.000 hectare, die wordt aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Samen met Rijkswaterstaat wordt de natuur in het Markermeer hersteld en komt er nieuwe leefruimte voor vogels en vissen, maar ook voor mensen die hier kunnen uitwaaien. Het Haveneiland van Marker Wadden is open voor publiek. Het eiland is nog in ontwikkeling. De vier eilandhuisjes komen volgend voorjaar in de verhuur, dan hervat ook de veerboot die tot vorige maand regelmatig bezoekers naar het eiland bracht, de afvaarten. 
 

Informatie en boekingen

 
Meer informatie over de eilandhuisjes is te vinden via de website van Landal GreenParks. Op deze website bestaat de mogelijkheid in te schrijven voor de nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen en voor de pre-sale, die de mogelijkheid biedt als eerste een verblijf te boeken. Meer informatie over het Marker Wadden-project is te vinden via de website van Natuurmonumenten.
 
Door: Nationale Recreatiegids