Normal_radar

Er zijn plannen in de maak om de oude radartoren in het Amsterdamse Bos een tweede leven te geven als hotel. Het bouwwerk uit 1958 verloor in 2016 zijn oorspronkelijke functie als radar voor Schiphol. Sindsdien wordt er nagedacht over een nieuwe invulling van de toren. Dit meldt RTV Amstelveen.

De plannen zijn een paar dagen geleden gepresenteerde in de Cultuuragenda 2020 – 2024 (PDF) van de gemeente Amstelveen. Hierin staat dat de Radartoren in het Amsterdamse Bos kan worden omgebouwd worden “tot een regionale culturele hotspot, met kleinschalige hotelfunctie, met duurzame horeca, plek voor artists in residence of uitvalplaats voor festivals”. Binnenkort gaat er een afvaardiging van de gemeente Amstelveen ter plekke een kijkje nemen bij de Radartoren. 
 

Sinds 2016 in onbruik

 
De Radartoren verloor gaandeweg zijn functie doordat de omliggende bomen steeds hoger werden, wat het opvangen en verzenden van signalen steeds meer bemoeilijkte. De toren was ‘in functie’ van Schiphol. De luchthaven plaatste in 2016 een nieuwe radartoren bij de Polderbaan van de luchthaven. Sindsdien raakte de radar in het Amsterdamse Bos in onbruik. 
 

Vlakbij festivals

 
De Oude Radartoren staat in het Amstelveense deel van het Amsterdamse Bos, op een plek waar ook nu al regelmatig culturele evenementen zijn. Zo werden op een steenworp afstand afgelopen zomer onder meer het Vunzige Deuntjes Festival en het Dekmantel Day Festival georganiseerd. 
 
Door: Nationale Recreatiegids