LocHal Tilburg, gezien vanaf station Tilburg - foto PD

Volgens een onderzoek van de LAgroup is er in de Tilburgse Spoorzone ruimte voor een hotel met honderd kamers. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tilburg staat welwillend tegenover de komst van een hotel in het stationsgebied, maar de branche is sceptisch, en weigerde zelfs medewerking aan het onderzoek van de LAgroup. Dit meldt het Brabants Dagblad.

De hotelbranche in de Noord-Brabantse stad onthield zich mede van medewerking omdat er volgens hun te weinig rekening werd gehouden met de vele plannen voor hotels in de regio die op stapel staan. Volgens de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bevat het onderzoek veel aannames. Zo zegt Tim Wijdemans van KHN-Tilburg tegen het Brabants Dagblad: “De bestaande hotels hebben fors geïnvesteerd en dat het nu goed gaat, komt ook door de hoogtij in de economie.”
 

LocHal en Doloris

 
Het college van B en W denkt daar anders over, en ziet in de uitkomsten van het onderzoek van de LAgroup – dat zich baseerde op data van de toeristenbelasting – genoeg basis om toch een hotel toe te staan in de Spoorzone. Dit gebied langs het spoor bij het station van Tilburg is lange tijd een zorgenkindje geweest van de gemeente, maar is nu volop in ontwikkeling. Er is veel horeca gevestigd en er worden festivals georganiseerd. Daarnaast opende er begin dit jaar het nieuwe cultuurgebouw LocHal – in een oude locomotievenhal – en ging in mei het surrealistisch doolhof Doloris open in een voormalig postkantoor. Beide oogsten veel lof in de media en zijn aanjagers van de ontwikkeling in het gebied. 
 

Als een tierelier

 
Volgens het Brabants Dagblad draait de hotelmarkt in Tilburg ‘als een tierelier’: tussen 2014 en 2018 verdubbelde het aantal hotelovernachtingen tot 193.000 en steeg de bedbezetting van 29 naar 39 procent, flink boven het landelijk gemiddelde. Samen met de uitkomsten van het onderzoek door de LAgroup concludeert het college van B en W nu in het bestemmingsplan voor de Spoorzone dat er voldoende ruimte is voor een hotel met honderd kamers in dat deel van de stad. Wanneer de plannen worden voorgelegd aan de gemeenteraad en er over vergaderd wordt, is niet bekend.
 
Door: Nationale Recreatiegids