Bouw kleine nederzetting van start gegaan op Marker Wadden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
Natuurmonumenten is gisteren begonnen met het bouwen van een kleine nederzetting op de Marker Wadden. Deze moet helemaal zelfvoorzienend worden, en zal onder meer onderdak gaan verlenen aan een bezoekerscentrum met informatieruimte en vier huisjes voor recreatieve verhuur. Dit meldt Natuurmonumenten.
De nederzetting zal bestaan uit houten gebouwen, die elders in elkaar zijn gezet en kant-en-klaar zijn vervoerd naar de Marker Wadden. Daar worden ze nu geïnstalleerd door Natuurmonumenten, waarbij ze niet op de reguliere nutsnetwerken worden aangesloten. Elektriciteit zal worden gewonnen via zonnepanelen, voor drinkwater zal worden geput uit een lokale bron, en ook de waterafvoer en -zuivering zal plaatsvinden op de eilandengroep. Volgens projectdirecteur Roel Posthoorn van Natuurmonumenten ontstaat zo het eerste off grid-eiland van Nederland.
 

Innovatief

 
De innovatieve aanpak past volgens Posthoorn helemaal binnen de aanleg van Marker Wadden. “Zo zijn de natuureilanden aangelegd met zand, klei, veen en slib uit het Markermeer zelf. Bij de aanleg van de nederzetting is vooral de mix van duurzame voorzieningen uniek. De voorzieningen zijn allemaal slim aan elkaar gekoppeld.”
 

Passend in landschap

 
De nederzetting is een ontwerp van de architecten Ziegler/Branderhorst en bestaat uit losse houten gebouwen die samen een compact geheel vormen. De gebouwen vallen zoveel mogelijk weg in het weidse duinlandschap. De omvang is beperkt en bedraagt niet meer dan 0.1% van de oppervlakte van Marker Wadden.
 

Nederzetting

 
De nederzetting bestaat uit een werkschuur voor de beheerders, een klein kantoor voor eilandwachters en de havenmeester, een onderzoeksstation voor natuuronderzoekers, een bescheiden paviljoen voor bezoekers en vier eilandhuisjes voor recreatieve verhuur. Strandbaak is de bouwer van de nederzetting.
 

Veerverbinding en overnachten

 
De Marker Wadden zijn een kunstmatig aangelegde eilandengroep in het Markermeer. Het initiatief is afkomstig van Natuurmonumenten dat met deze ingreep het natuurherstel in de Markermeer wil bevorderen. Een jaar geleden was het eerste eiland klaar, en inmiddels kunnen belangstellende de Marker Wadden ook bezoeken: vanuit Lelystad is er een veerverbinding die op wisselende dagen afvaart. Straks moet het voor bezoekers dus ook mogelijk zijn te overnachten op de Marker Wadden. Vanaf wanneer dit precies kan is nog niet bekend. Natuurmonumenten wil dat vanaf eind 2019 het eerste deel van de gebouwen wordt opgeleverd. In het voorjaar van 2020 moet het tweede deel volgen. 
 
Door: Nationale Recreatiegids