Normal_camper__schotel__televisie

Veel Nederlanders kijken televisie tijdens hun vakantie in de camper. De helft van de camperaars gaat er dagelijks voor zitten wanneer ze op reis is. Hierbij wordt er door het gros nog altijd via de schotel gekeken (80 procent). Het ontbreken van snel internet op veel plekken is hier debet aan. Dit meldt de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC).

De NKC deed onderzoek naar het fenomeen televisiekijken in de camper. Het plaatste hiervoor een enquete op de website, die door 4.590 mensen werd ingevuld. Opvallend is dat de Stichting KijkOnderzoek al jarenlang een dalende trend waarneemt in kijkgedrag, maar dat dit niet het geval is onder camperaars. Net als vorig jaar, kijkt nog steeds de helft van de vakantievierders in een camper televisie. De grote meerderheid van de televisiekijkers geeft aan dit te doen om op de hoogte te blijven van de actualiteiten. Hier zijn ze ongeveer één tot twee uur per dag mee kwijt op reis.
 

Verklaring

 
Het overgrote deel van de camperaars (80 procent) kijkt televisie via de satellietschotel. Een minderheid (20 procent) doet dit via internet. Rosanne Vriend van de NKC geeft een mogelijke verklaring voor het verschil. “Wanneer je online televisie kijkt, verbruik je veel data. Hoewel de kosten in Europa tegenwoordig overal gelijk zijn, is een snelle internetverbinding nog lang niet overal vanzelfsprekend. Daarbij zijn wifiverbindingen op campings en camperplaatsen vaak niet om over naar huis te schrijven. Mensen kiezen nu vaker voor de zekerheid van een satelliet die ze op hun camper laten monteren.”
 

Snel internet

 
Met de verbetering van de Europese internetdekking verwacht ze dat het televisiekijken via internet ook in de camper zal toenemen. “Wanneer het internet het toelaat, wordt waarschijnlijk ook in de kampeerwereld het streamen steeds populairder. Je bespaart niet alleen kosten wanneer je geen satelliet meeneemt op reis, het gewicht kan ook meetellen. Afgelopen jaar is al vijf procent van de camperaars overgestapt van kijken via satelliet naar internet.”
 

Tablet populairst

 
Voor de camperaars die wel televisie via internet te kijken, is de tablet het populairst. Meer dan de helft kijkt via dit apparaat televisie. Daarna is de laptop het populairst (32 procent), gevolgd door de telefoon (22 procent).
 
Door: Nationale Recreatiegids