Normal_amsterdam__rokin__grachtenpanden

Op een aantal plekken in Europa, waaronder Amsterdam, staat een nieuwe aanbieder van vakantieverhuur klaar om gelanceerd te worden: Fairbnb.coop. De coöperatie zonder winstoogmerk wil het fundamenteel anders doen dan Airbnb. “We willen een platform zijn waar iedereen van profiteert.” Dit zegt Sito Veracruz, een van de grondleggers van Fairbnb, in een interview met de Nationale Recreatiegids.

Anders dan Airbnb wil Fairbnb.coop zich voegen naar de stad, en handelen naar de wetten en regels die daar gelden op het gebied van vakantieverhuur. De antipathie richting Airbnb is inmiddels groot in de hoofdstad. De negatieve effecten van het vakantieverhuurplatform - overlast van huurders, verstoring van de huizenmarkt, het ondermijnen van de sociale cohesie in buurten - worden er steeds merkbaarder. Airbnb lijkt zich er ondertussen weinig van aan te trekken, wat tot veel frustratie leidt bij bewoners en de gemeente.
 

Een platform waar iedereen van profiteert

 
Tijdens een bijeenkomst waar wordt gesproken over vakantieverhuur in de hoofdstad, ontstaat het idee om met een alternatief voor Airbnb te komen: “Op een zeker moment heb ik toen gezegd: 'Zou het niet mooi zijn als er een platform komt dat mede wordt gedragen door de verhuurders en huurders, waar ook de buurt van profiteert, en dat rekening houdt met alle wensen en verlangens van alle betrokken partijen?” Al gauw bleek dat op verschillende plekken in Europa dit idee leefde. Van al deze plannen werden de beste ideeën bij elkaar gevoegd, en dat werd Fairbnb.coop. 
 

Vier principes

 
Het platform leunt op vier kernprincipes. Zo wil het nauw samenwerken met de lokale overheden, data met hen delen, en handelen naar de weten een regels die er in die stad gelden op het gebied van vakantieverhuur. Daarnaast hanteert Fairbnb.coop het one-host-one-home-principe: een verhuurder mag alleen zijn eigen huis aanbieden voor verhuur, en niet meer dan dat. Verder zal de helft van de inkomsten via commissies, ten goede komen aan projecten die de gemeenschap ondersteunen. En tot slot is er de pijler democratie. Fairbnb.coop wil draagvlak hebben in de steden die het betreed. Het aangaan van de verbinding met lokale partners is hier een belangrijk onderdeel van. “Het kunnen ondernemingen zijn die ons ondersteunen in het up-to-date houden van alle reguleringen, die helpen bij meetings met verhuurders, of bijspringen in het ondersteunen van klanten op een lokaal niveau. Ook voor Amsterdam zijn we hard op zoek naar een partij waarmee we kunnen samenwerken. Daar kijk ik erg naar uit.”
 

Bijna van start

 
De website van Fairbnb.coop is al in de lucht, iedereen die in de nabije toekomst wil gaan huren of verhuren via het platform kan zich er nu al aanmelden. Wanneer Fairbnb.coop exact operationeel zal zijn in Amsterdam is nog niet bekend, maar Veracruz verwacht dat het nu ieder moment kan zijn: “Het zal het begin zijn van een nieuw tijdperk!”
 
Lees hier meer over de komst van Fairbnb.coop naar Amsterdam in het artikel Nieuwe speler Fairbnb.coop wil tegenwicht bieden aan de onverschilligheid van Airbnb: “Het begin van een nieuw tijdperk” 
 
© Nationale Recreatiegids / Peter Dicke