Weliswaar niet in de vorm van luiken, maar wel verticaal: bij dit appartementencomplex in Lausanne (Zwitserland) zijn de zonnepanelen langs de façade aangebracht. Het nog te bouwen EnergyHotel in Ede gaat iets vergelijkbaars doen

Het nog te bouwen EnergyHotel langs de A12 in Ede zet flink in op duurzaamheid, en komt daarvoor met een bijzondere formule: wie weinig energie verbruikt, krijgt korting op de rekening. Daarnaast krijgt het hotel straks luiken waarmee zonne-energie kan worden opgewekt. Dit meldt de Gelderlander.

Deze luiken die groene energie kunnen opwekken zijn een noviteit voor Ede: nog nergens in deze Gelderse stad wordt de techniek al toegepast. Het hotel kiest voor deze verticale plaatsing van de panelen omdat het bovenop het dak een plek wil waar gasten kunnen vertoeven: “We willen een rooftop-ervaring”, zo stelt Gerben Kuipers, de drijvende kracht achter de bouw van het EnergyHotel. Wanneer het dak vol zou staan met zonnepanelen wordt dat lastig. Nu komen de panelen aan de zijkant van het pand: alle 122 kamers zullen straks beschikken over de bijzondere panelen. 
 

Eyecatcher

 
Verder wil Kuipers dat zijn hotel een eyecatcher wordt: “Het moet een markant punt worden, zoals dat blauwe Fletcherhotel in de oksel van de A2 bij Amsterdam”, zo zegt hij tegenover de Gelderlander. Qua hoogte zal het gebouw in ieder geval in het oog springen: met 52 meter zal het hotel ruim twee keer zo hoog worden als de naastgelegen Pathé-bioscoop. De Edese gemeenteraad moet nog wel instemmen met deze maatvoering. Wanneer dit het geval is zal het hotel er naar verwachting snel staan: dankzij een modulaire manier van bouwen kan het EnergyHotel binnen een jaar gerealiseerd zijn. 
 
Door: Nationale Recreatiegids