Normal_amsterdam__toerist__straat__volvo__bankje__luiken__huizen

In 2018 hebben 1,9 miljoen mensen een overnachting in Nederland geboekt via Airbnb. Tezamen gaven zij 1,1 miljard euro uit in ons land, waarvan 250 miljoen euro rechtstreeks naar de verhuurders ging; in 2017 was dit nog 188 miljoen. Dit meldt RTL Z.

Het vakantieverhuurplatform baseert zich, naast de eigen cijfers, op enquêtes die het hield onder gasten en verhuurders. Inzage in het onderliggende onderzoek geeft Airbnb echter niet volgens RTL Z, wat het valideren lastig maakt. Uit de enquête zou verder naar voren komen dat de toeristen, los van huurkosten, per dag 145 euro uitgeven in Nederland. Een op de vijf van deze toeristen komt uit Nederland zelf. Mensen die in Nederland via Airbnb accommodatie aanboden verhuurden deze in 2018 gemiddeld 33 dagen. 
 

Amsterdam

 
In de hoofdstad worden de nieuwste cijfers niet door iedereen met groot enthousiasme onthaald, en door de gemeente worden ze zelfs op bepaalde punten tegengesproken. Zo stelt Airbnb dat steeds meer toeristen buiten het centrum van Amsterdam verblijven: in 2012 was dat volgens hen nog 60 procent, in 2018 zou het zijn opgelopen tot 71 procent. Maar dat klopt niet volgens de gemeente Amsterdam: het aantal overnachtingen buiten de ring is weliswaar is toegenomen, maar van betere spreiding is vooralsnog geen sprake: "De concentratie van het aanbod is nog altijd in het centrum en binnen de ring," aldus de woordvoerder wethouder Ivens (Wonen). 
 

Vier op vijf ervaart overlast

 
Beter spreiding wordt door velen als wenselijk gezien: uit onderzoek in opdracht van de Amsterdamse stadszender AT5 kwam naar voren dat 81 procent van de inwoners van de Amsterdamse binnenstad overlast ervaart van vakantieverhuur.
 
Door: Nationale Recreatiegids